De Rotterdamse drinkwaterleiding werd in 1874 in gebruik genomen.  Het drinkwatercomplex bestond uit de 48 meter hoge watertoren (naar een ontwerp van stadsarchitect C.B. van der Tak), een ketelhuis, een pomp gebouw, een directeurs woning, twee grote bezinkbassins waar het rivierwater werd gezuiverd en vier waterbassins / filterbakken.

Via een inlaatkanaal werd het rivierwater naar de parallel aan de De Nieuwe Maas gelegen bezinkbassins geleid. Vervolgens werd het naar de filterbakken gepompt, waar het door middel van zand werd gefilterd. Tenslotte werd het in het buizennet richting de stad gepompt. De watertoren zorgde voor voldoende druk op de leidingen om ook de woningen op hoger gelegen etages van water te kunnen voorzien.

In 1977 ging de drinkwaterwinning en zuivering hier weg. In de Watertoren (de oudste van Nederland) kwamen zeven woningen, één op de eerste verdieping, twee op 2e en twee op de 3e verdieping. In het voormalige waterreservoir is een kantoorruimte gecreëerd met een aparte opgang.
Verder is in de Watertoren een cafe en een restaurant gevestigd. De watertoren en bijgebouwen zijn in 1981 benoemd als Rijksmonument.

De foto’s mogen niet worden gedownload, gekopieerd, afgedrukt, gewijzigd of anderszins worden gebruikt zonder schriftelijke toestemming van de maker, Michel Jansen van micheljansenfotografie.

micheljansenfotografie@mail.com