Tuinmomenten – macrofotografie


Soms is het vinden van een locatie voor een landschaps fotoserie er even niet. De weersomstandigheden zijn te onzeker om grote afstanden af te leggen, de beschikbare tijd om te gaan fotograferen is te beperkt om een locatie op grotere afstand te selecteren, maar toch wil je foto’s maken. Dit waren dus een beetje de criteria waarmee ik afgelopen zondag 25 september zat.
Dus wordt het geen landschapsfotografie en zoek ik het dichterbij, macrofotografie in de tuin.
Maar een macro fotoserie van de reguliere bloemen en bijtjes wilde ik niet. Dan op zoek naar niet alledaagse detailonderwerpen in de planten.
De gefotografeerde details zijn soms maar enkele milllimeters groot.
Met de camera op statief, mijn Nikon 85mm macro objectief voorgedraaid en dan met het gezicht kortbij hangende boven de plant, zoekende naar een opvallend en mooi detail. Eenmaal gevonden is het zaak de compositie zodanig te kiezen dat ook de achtergrond een rol speelt in het geheel echter niet overheersend.
De beelduitsnede bepalend, manuele scherpstelling, het diafragma kiezen waarbij of een hard scherpteverloop wordt verkregen of juist een zacht scherpteverloop naar gelang het plaatje. Vooral het scherpstellen en het bepalen van de beelduitsnede voor het maken van de foto werden enigszins bemoeilijkt door het regelmatig opstekende briesje wind. Regelmatig was het even wachten op het windstille moment.
Vooral het zoeken naar …was een uitdaging. In totaal heb ik een 106 foto’s gemaakt, dezelfde foto veelal gemaakt met diverse instellingen wat betreft diafragma en camera standpunt. En dan is het importeren in lightroom en selecteren op scherpte, beelduitsnede en compositie.