Reinigingssets


Cleaning kits.

Stof, droge verontreinigingen, natte verontreinigingen zijn die dingen die je wilt voorkomen of indien aanwezig veilig kunnen verwijderen. Deze vervelende dingen gaan je nog meer irriteren wanneer je ze niet verwijderd maar juist vastlegt en ze tot vervelens en irritatief vele malen voorkomen en zichtbaar zijn.
Fotografie is een geweldige hobby waarin je al je fantasie, gedrevenheid en passie in kwijt kunt. Tot op het moment dat de zojuist besproken “dingen” je plezier in je hobby negatief beinvloeden.
En hier kom ik tot de kern van dit artikel: Cleaning Kits.

Er zijn vele artikelen voor het schoonmaken van lenzen en je sensor te koop, echter wil ik in dit artikel een aantal interessante en meest doeltreffende cleaning kits bespreken.

De Caruba Lenskit.

caruba-cleaning-kit

Deze betaalbare reiningingsset is een eenvoudige cleaning kit voor de basic reiniging van je camera, en lenzen. In dit pakket bevinden zich geen accessoires voor het reinigen van je camera sensor. De set bestaat uit:
⦁ Lenspen met aan het ene uiteinde een uitschuifbaar zacht borsteltje voor het verwijderen van stof en aan het andere uiteinde onder de afdekdop een carbon uiteinde voor de reiniging van het lensoppervlak;
⦁ Blaasbalg;
⦁ Een microfiber reinigingsdoekje, tevens voor het reinigen van het lensoppervlak en LCD scherm.

Deze reinigingskits zijn er in diverse soorten in verschillende samenstellingen van verscheidene merken. Echter komen ze allen in grote lijn met elkaar in overeen.
In principe zijn deze basic cleaningkits niet geschikt voor het schoonmaken van je camera-sensor. Hiervoor zijn ook echt geheel andere accessoires nodig, zoals onderstaande cleaningkits.

VSGO APS-C Cleaning Swab Kit.
vsgo-aps-c-cleaning-swab-kit
Deze cleaningset is een compleet systeem voor het reinigen van je APS-sensor. Mocht je een full-frame camera hebben dan zijn er swabs voor full-frame sensor te verkrijgen.
Deze set bestaat uit:
⦁ 12 APS-C sensor swabs van 16mm breed;
⦁ reinigingsvloeistof, een flesje van 15ml.
Op de juiste manier van reinigen van je sensor kom ik later terug.

VSGO Full Frame Sensor Cleaning Swab Kit

vsgo-full-frame-sensor-cleaning-swab-kit
Deze set is qua samenstelling gelijk aan de bovenstaande echter zijn de swabs nu breder (24mm) en daardoor geschikt voor het reinigen van je full-frame sensor. Belangrijk bij het reinigen van je sensor is dat de swab je volledige sensor bestrijkt en schoon te maken in één enkele beweging. Het is daardoor zeker niet aan te raden een swab van 16mm breed te gebruiken voor het schoonmaken van een full-frame sensor. De swabs zijn in het algemeen voor eenmalig gebruik en los van reinigingssets per aantal los verkrijgbaar. Ze zijn niet goedkoop echter besparen zij een hoop ergenis. De volledige beschrijving van reiniging van je sensor behandel ik later.

VSGO Camera Cleaning Kit All-powerful Edition.

vsgo-camera-cleaning-kit-all-powerful-edition

Deze reinigingsset is een complete kit voor het reinigen van lenzen, LCD scherm, en sensor (APS-C en full-frame). Bij voorbaat vermeld ik dat de set niet goedkoop is, vanaf €70,00.

De set is samengesteld uit:
⦁ Lenspen;
⦁ Pakje met 8 wattenstaafjes;
⦁ Anti-statische handschoenen;
⦁ Blaasbalg;
⦁ Microfiber reinigingsdoekjes;
⦁ Opbergtasje voor de reinigingsdoekjes;
⦁ 10 APS-C sensor cleaning swabs van 16mm breed;
⦁ 10 full-frame cleaning sensor swabs vvan 24 mm breed;
⦁ Sensor reiningingsvloeistof 10ml;
⦁ Lensreinigingsvloeistof 60ml.

VSGO APS-C Frame Sensor Cleaning Swab 16mm (6 stuks)
Zoals al eerder vermeld zijn de sensor cleaning swabs ook los per aantal te verkrijgen, in diverse merken. Let bij aanschaf wel op de juiste breedte van de swabs. Ze bestaan in drie maten, te weten: 11mm. – 16mm. – 24mm. De swabs zijn per stuk luchtdicht verpakt.

VSGO Sensor Cleaner 15ml of 30ml.
Evenals de cleaning swabs is ook de reinigingsvloeistof los verkrijgbaar in twee verschillende maten. Het specifieke van deze vloeistoffen is dat ze gauw vervliegd waardoor er bij het schoonmaken van de sensor geen strepen achter blijven.

En dan zijn er nog een groot aantal lenspennen met aan de ene kant een uitschuifbaar zacht borsteltje en aan de andere zijde een carbon plat rondje voor het verwijderen van kleine vlekjes op de lens.

In navolging van dit artikel is er een vervolg artikel omtrent de vervuiling van je sensor.

Dit is te lezen in Is mijn sensor vuil?