Fotografie in woord

Vibration Reduction en meer.


In dit artikel wil ik het graag hebben over de onscherpte van het beeld als gevolg van camera trilling welke ten grondslag ligt aan een te langzame sluitersnelheid en een minder vaste hand van fotograferen. Vooral bij het gebruik van objectieven met een langere brandpuntsafstand kan dit zich voordoen. Uiteraard is dit per persoon verschillend. […]

Lees meer Vibration Reduction en meer.

Monopod of Tripod


  Onlangs had ik via een chatsessie een vraag van een mede amateurfotografe waarmee ik regelmatig praat, discuseer, maar ook advies geef over allerlei zaken die met fotografie van doen hebben. De vraag betrof hier de aankoop van een monopod of tripod, het verschil tussen beide en waar zij specifiek meer aan zou hebben. Beide, […]

Lees meer Monopod of Tripod

ND Time. Piet Smitkade


Zondag 3 februari 2019, ND-Time. Eind december 2018 heb ik (in een eerder artikel reeds geschreven) een ND Filter aangeschaft en ik moet eerlijk bekennen, het is een heerlijkheid om er mee te werken. De expressiteit, creativiteit, de mogelijkheden, de effecten, maar ook het nadenken hoe en waar te gebruiken, wanneer te gebruiken. Werken met […]

Lees meer ND Time. Piet Smitkade

ND Creations


De weersomstandigheden zijn slecht. Het is druilerig, het regent, er staat een redelijk harde wind, de lucht is zo grijs als een muis, kortom ik blijf lekker binnen. Ik heb een bepaalde foto in mijn hoofd om te maken waarin een tulp een een canvas schilderij wat aan de muur hangt de hoofdonderwerpen vormen, en […]

Lees meer ND Creations

ND Filter; Zuiderpark Rotterdam


Afgelopen maandag 21 januari 2019 weer een fotoshoot met ND filter gemaakt. De foto’s zijn gemaakt met een 30 seconden belichtingstijd, diafragma rond de 16 – 22 en de iso ditmaal laag ingesteld, iso 50. Dus op pad met statief en extra accu, want het fotograferen in live-view vreet stroom. Het werken met het ND […]

Lees meer ND Filter; Zuiderpark Rotterdam

ND Filter 1e shoot


Een grijsfilter of ND (Neutral Density) filter is een filter welke een deel van het invallende licht absorbeert met als gevolg dat de sluitertijd wordt verlengd om zo toch tot een goed belichte foto te komen. Je zou kunnen zeggen dat de bekende belichtingsdriehoek een belichtingsvierhoek wordt. – Iso instelling; – Diafragma; – Sluitertijd; – […]

Lees meer ND Filter 1e shoot

MJF_Art&Design – kontaktlens


Alles is te fotograferen, het is de manier waarop. In dit project wil ik voorwerpen fotograferen die niet direct tot het fotograferen van… in aanmerking komen. In het kader van dit project het derde en voorlopig laatste deel waarbij ik een alledaags object heb genomen. Het object heeft een diameter van 13,5 mm en wordt […]

Lees meer MJF_Art&Design – kontaktlens

MJF_Art&Design; Spaar en gloei


Alles is te fotograferen, het is de manier waarop. In dit project wil ik voorwerpen fotograferen die niet direct tot het fotograferen van… in aanmerking komen. In het kader van dit project een tweede deel waarbij een spaarlamp en een gloeilamp voor de camera zijn gehaald. Misschien rare hersenspinsels, een creatie, een waanbeeld, een illusie, […]

Lees meer MJF_Art&Design; Spaar en gloei

MJF_Art&Design – LED


In de Nederlandse taal heb je woorden die je hetzelfde schrijft, de uitspraak van beide woorden is niet anders, echter de betekenis van het woord is geheel verschillend. In de context van de zin komt de juiste betekenis van het woord naar voren. Wat heeft deze vreemde inleiding te maken met fotografie? Eigenlijk niets, maar […]

Lees meer MJF_Art&Design – LED

Her-bewerking Wildlands Emmen


In september 2016 ben ik samen met mijn vrouw een weekendje weg geweest, waarin een dagje attractiepark Wildlands te Emmen gepland. De foto’s heb ik toendertijd bewerkt en gepubliceerd. De totale serie RAW bestanden heb ik opnieuw geïmporteerd in Adobe Lightroom en opnieuw een selectie gemaakt en deze geselecteerde foto’s opnieuw bewerkt. En zowel de […]

Lees meer Her-bewerking Wildlands Emmen

Aankoop van mijn monopod


Onlangs heb ik een monopod of éénbeenstatief gekocht. Wat waren mijn motieven om tot de aankoop van het éénbeenstatief te komen, en waar heb ik op gelet. Vooral bij het fotograferen met mijn 70-300mm zoomobjectief in de uiterste stand (300mm) bemerkte ik toch wel dat een lichte bewegingsonscherpte er voor zorgde dat de gemaakte foto […]

Lees meer Aankoop van mijn monopod

Doelstellingen in 2019


Allereerst wil ik iedereen maar in het bijzonder mijn volgers een gezond en fotografisch geslaagd 2019 wensen. Ik verdien geen geld met fotografie, mijn bezigheden in de fotografie doe ik puur uit hobby. Dat heeft als voordeel dat ik kan doen wat ik wil doen, of anders gezegd, de dingen kan laten waar ik geen […]

Lees meer Doelstellingen in 2019

A day at the zoo; Duo Photo-session


In deze fotoshoot, onlangs gemaakt in Diergaarde Blijdorp, staan twee modellen in het middelpunt. Uit een groot aantal foto’s gemaakt op de bewuste dag van de twee modellen, heb ik er een aantal geselecteerd, en bewerkt. Het gaat hier om de Steller Zeearend (Haliaeëtus Pelagicus), een prachtig beest met een imposante en fotografisch interessante kop, […]

Lees meer A day at the zoo; Duo Photo-session

Photo editing – MJF_Art&Design


Het foto’s bewerken gebeurt tegenwoordig, in het digitale tijdperk, op de computer of laptop. De te bewerken foto’s zijn een RAW bestand, een positief negatief met alle oorspronkelijke data behouden in het bestand, welke met behulp van een fotobewerkingsprogramma naar de wensen van de fotograaf kunnen worden bewerkt. Maar je kan “het bewerken van foto’s” […]

Lees meer Photo editing – MJF_Art&Design

Uit de oude (grijze) doos.


Onderstaande foto’s komen uit de stoffige grijze doos (bij wijze van spreken). Ze zijn gemaakt met mijn eerste digitale spiegelreflexcamera, de Nikon D3200, op 29 januari 2013 met de 18-55mm kitlens. Ik had de camera denk ik net één maand. De foto’s zijn gemaakt met de instelling van de camera op “automatisch” wat inhoud dat […]

Lees meer Uit de oude (grijze) doos.

Macro in de tuin


Diegene die mij kennen weten dat ik mij graag bezig hou met het fotograferen van architectuur. Maar soms doet zich een object of een reeks van objecten zich voor dichter bij huis, precies gezegd, eigenlijk in de achtertuin. Deze foto’s zijn gemaakt in een stadium dat ik twijfelde of de aanschaf van een macrolens nuttig […]

Lees meer Macro in de tuin

Theater “De Stoep” in Spijkenisse


Onlangs zag ik enige tijd geleden op instagram een foto voorbijkomen van theater De Stoep in Spijkenisse. Qua architectonisch karakter werd mijn aandacht voor dit theater getrokken. Het theater is een ontwerp van architect Ben van Berkel en werd op 9 oktober 2014 officieel geopend. Afgelopen 18 november ben ik naar Spijkenisse gegaan en heb […]

Lees meer Theater “De Stoep” in Spijkenisse

Architectioneel Rotterdam (5)


Het lijkt een oneindige architecturele bodemloze put, maar er is ook zoveel moois in Rotterdam te zien en te fotograferen. Rotterdam heeft een rijke  architectuur die met de wederopbouw na de tweede wereldoorlog is ontstaan. Deel 5 in de selectie van de favorieten van micheljansenfotografie.

Lees meer Architectioneel Rotterdam (5)