Experimenteren


Rond de titel van dit artikel fronsen wellicht je wenkbrauwen. Laat het mij uitleggen.

In de fotografie houdt ik mij hoofdzakelijk bezig met landschapsfotografie en lange sluitertijdfotografie. Met mijn Samyang tilt shift objectief maakte ik tijdens de landschapsfotografie wel eens panorama foto’s wat hierbij uitstekend gaat.

Nu zag ik onlangs een video op youtube van mijn leermeester, inspirator Atillio Ruffo waarin hij panorama foto’s maakte bij lange sluitertijdfoto’s. Dit was voor mij een uitdaging.

Foto 1 en 2 zijn landschapsfoto’s waarbij ik de eerste in zwart wit heb omgezet.

Foto 3 is een panorama foto bestaande uit 3 foto’s elk gemaakt in de portretstand met een sluitertijd van 25 seconden en deze drie afzonderlijke foto’s zijn in lightroom samengevoegd tot één foto.

Foto 4 is eveneens een panorama foto bestaande uit twee foto’s elk gemaakt in de portretstand met een sluitertijd van 51 seconden en ook weer samengevoegd tot één foto in lightroom.

Foto 5 en 6 zijn twee enkele longexposure foto’s met resp. een sluitertijd van 54 seconden en 20 seconden.

Niets uit deze fotoserie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de fotograaf.