Landschapsfotografie in Rotterdam


Zondag 13 maart 2022,

De locatie deze zondag was het Zuidelijk Randpark.

Het doel: het maken van landschapsfoto’s en lange sluitertijd opnamen.

Met mijn camera, de Nikon D500, de Sigma 10-20mm en de Nikon 18-140mm, daarnaast mijn statief en nog wat kleine accessoires richting Zuidelijk Randpark gefietst. Het was een zonnige dag met redelijk veel hoge sluier bewolking.

Ik heb geen specifiek onderwerp in gedachten maar ben op zoek naar mooie plaatjes. Al fietsend kijk ik om mij heen op zoek naar een mooie compositie in het landschap. En zie ik dan een mogelijk mooie compositie dan is het van de fiets afstappen en de directie omgeving verkennend naar het juiste camera-standpunt. Eenmaal een grove kaderinvulling in gedachten, pak ik mijn camera erbij waarbij ik al kijkend door de camera zoeker een wat nauwkeurige kader probeer te vinden. Ben ik dan tevreden en heb ik de compositie in beeld, begint de eigenlijke werkvoorbereiding door de camera op statief te zetten en het geheel op de bewuste plek te plaatsen.

Wordt de foto dan gemaakt? Nee nog niet. In dit stadium schakel ik over op live view om zo een nog beter beeld van de compositie te krijgen, en stel mij de vraag: Wat vind ik niet mooi aan deze compositie?

Je compositie bekijkend vanaf live view terwijl je camera op statief staat, geeft je de kans deze goed te beoordelen. Ben ik tevreden dan zijn het de instellingen van de camera die vooraf gaan aan het uiteindelijke doel om de foto te maken. Dit geeft een kleine indruk hoe ik te werk ga.

De geselecteerd foto’s zijn een selectie van reguliere landschapsfoto’s en lange sluitertijd opnamen en een wisselende optimalisatie achteraf in Lightroom betreffende de keus kleur of zwart wit.

3 Comments

  1. Weer geweldig mooi Michel, blijf zoeken en mooie plaatjes schieten…. ik ben sneller… kijken klikken en klaar hihihihiih je snapt me he….groetjes

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s