Zwart-wit fotografie


Zwart-wit
In een aantal topics heb ik bestaande kleurenfoto’s in lightroom omgezet naar zwart-wit foto’s en als zodanig ge-optimaliseerd.
Echter deze keer ben ik begonnen bij de roots, bij de oorsprong, bij de basis.
De opzet was: ik ga fotograferen in zwart-wit.
Echter het fotograferen in zwart-wit noodzaakt op een andere manier te kijken naar je compositie, wellicht een ander camerastandpunt. En om dit te verwezenlijken zijn twee dingen essentieel van belang.
Als eerste moet je de instelling in het menu van je camera aanpassen naar monochroom! Dit heeft tot gevolg dat het beeld tijdens live view ook zwart-wit wordt. En dit is tevens het tweede punt, namelijk dat je niet via de zoeker je compositie bepaalt maar je werkt via je lcd scherm, via live view dus.
Even ter verduidelijking, bij het omzetten in het menu van de camera naar monochrome verandert alleen het beeld in je lcd scherm van kleur naar zwart-wit. Het beeld op de sensor is en blijft in kleur. Ook tijdens het importeren van je RAW bestanden in Lightroom zijn de bestanden in kleur.
Wat is dan het nut van de verandering in het menu van je camera naar monochrome?
De beeldinformatie bij een kleurenfoto bestaat uit variaties in kleur, terwijl de beeldinformatie bij een zwart-wit foto bestaat uit variaties in helderheid van de grijstinten. En dit verschil vraagt bij de zwart-wit fotografie met een andere manier te kijken naar je beeldopbouw, je compositie en vlakkenverdeling. Om dit goed te visualiseren werk je dus met een monochrome beeld in live view. Dit geeft een beter overzicht, een betere visualisatie of de uiteindelijke foto ook werkelijk geschikt is voor een zwart-wit foto.
Belangrijk is dat je leert kijken in monochrometinten, in contrasten. De hooglichten, middentonen en zwarten zijn essentieel in de zwart-witfoto. Maar ook schaduwen, contrast, textuur en details vormen je zwart-wit foto. En dit alles zorgt ervoor dat je tijdens het fotograferen in zwart-wit anders moet kijken, anders moet denken. In het begin is dit best even moeilijk en wennen, maar het beeld in live view van je foto helpt hierbij. En dat maakt fotograferen in zwart-wit zo boeiend.

1 Comment

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s