Point of View; camera standpunt; compositie.


Afgelopen maandag (2e paasdag) nog even op stap geweest met camera. Place to be, stadspark de Twee heuvels in Rotterdam IJsselmonde.

Ze zeggen wel eens er is niets afwisselender dan het weer, maar deze 2e paasdag waren de weersomstandigheden zeker afwisselend. Het ene moment sta je heerlijk te fotograferen in de zon en even later krijg je een hagelbui op je kop. In dit item wil ik toelichten hoe beide bijgaande foto’s zijn gemaakt. En dan niet zo zeer op fototechnisch vlak met betrekking tot diafragma, sluitertijd of zo maar meer tot het uiteindelijke resultaat van de foto’s met betrekking tot de compositie. Ik moet even terzijde vertellen dat ik deze fotoshoot voortijdig moest afbreken daar er op een zeker moment geen sprake meer was van een hagelbuitje maar meer van een hagelstorm.

Het effect van lange sluitertijdfotografie is onder andere dat de wolken als het ware uit elkaar worden getrokken. De grootte van het effect hiervan is afhankelijk van je sluitertijd. Om de wolken niet helemaal uit elkaar te trekken en daarbij vage uitgerekte en streperige wolken te krijgen koos ik bewust voor een kortere sluitertijd, namelijk 15 seconden met een 10 stopper ND filter. Waar ik als eerste naar kijk is de richting van de beweging van de wolken en de snelheid van beweging. Deze bewegingsrichting bepaald in zekere mate je camera standpunt. De bewegingssnelheid bepaalt de sluitertijd die ik ga gebruiken. Ik wilde dat de bewegingsrichting van de wolken frontaal op mij afkwam. Dus dan is niets meer en minder dan naar boven kijken en om je onderwerp heen lopen op zoek naar de juiste plek om je statief te plaatsen. En dat heeft even zijn tijd nodig, kijken en observeren. Dus zo bepaal ik mijn POV of Point Of View. Heb je dit punt gevonden dan is er nog de afstand van camera tot onderwerp. Dit is ondermeer afhankelijk van het soort objectief wat ik gebruik, in mijn geval een 10-20mm supergroothoek. De hoogte van je camera kan tevens van invloed zijn op de uiteindelijke compositie. Bij deze foto was dit niet van grote invloed.

Dan komt het punt van statief uitklappen en camera plaatsen, scherpstellen en beelduitsnede bepalen door middel van de zoomfunctie van het objectief. Eerst maak ik een proefopname in de diafragma voorkeuze stand. Zoals ik eerder zei wilde ik een sluitertijd van ongeveer 15 seconden gebruiken. In de “ND Expert” app kan ik dan aflezen met welk diafragma ik de bewuste sluitertijd kan instellen die na omrekening deze 15 seconden belichtingstijd oplevert.  Bij deze foto was het F6.3 bij 1/60 seconde op iso 100. Het ND filter schuif ik in de filterhouder daarvoor nog mijn softgrad 3 stops grijsfilter. De camera gaat op manueel, diafragma 6.3 blijft gehandhaafd en stel de sluitertijd in op 15 seconden. De foto maak ik met een vertraging van twee seconden. Op dit objectief zit geen stabilisatie dus hoef ik deze ook niet uit te schakelen.

Na 17 seconden wordt het resultaat zichtbaar. Zoals vermeld moest ik eerder vluchten door de hevige hagelbui. Dan thuisgekomen is het een kwestie van SD kaart in de laptop en importeren in Lightroom. Bijgevoegd de geoptimaliseerde resultaten echter wel omgezet in zwart wit.

4 Comments

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s