In het tweede deel van landschapsfotografie met tiltshift objectief ga ik meer in op de specifieke effecten die zijn te bereiken met de tilt functie van dit objectief. Hierbij wordt het voorste deel van het objectief geknikt zodat de scherptevlakken van de camera sensor en objectief niet meer parallel lopen. Hierbij bereik je het effect dat slechts een zeer klein deel van de foto scherp is.
Maar kun je dit dan niet bereiken met een reguliere lens en grote diafragma opening? Zelfs in de gunstigste omstandigheden te weten: grote diafragma opening, grote brandpuntsafstand en korte werkafstand bereik je nog niet het effect wat je zonder moeite kan bereiken met de Tilt functie van het Tilfshift objectief.
De foto’s zijn geoptimaliseerd in Lightroom wat betreft de normale nabewerking en de toevoeging van de kleureffecten.
Ik ben Michel Jansen, amateurfotograaf. Ik fotografeer met een NikonD7500 spiegelreflex camera en naast een 10-20mm Sigma objectief, een 18-140mm Nikon objectief, een 70-300mm Tamron objectief, een 85mm Nikon macro-objectief en een 24mm Samyang TiltShift objectief is mijn uitrusting compleet.
De tak van fotografie waarin ik mij vooral bezig hou is Landschapsfotografie en Lange sluitertijdfotografie. Hierbij werk ik veelal vanaf statief (Benro mach-3 TMA37al statief) en gebruik ik het Benro FH100M2 filtersysteem met een 3-stops en 5 stops grijsverloop ND filter en een 6 stops, 10 stops en een 15 stops ND filter.
Ik woon in Rotterdam en deze stad speelt een belangrijke hoofdrol in mijn serie: "landschapfotografie in Rotterdam".
Het fotograferen van landschappen en nog meer het langesluitertijd gebeuren vraagt tijd, geduld en passie. En dat is precies wat ik zo prettig vind aan deze takken in de fotografie. De rust die je ervaart, de tijd om een mooie compositie te bepalen en de passie om een mooie foto te kunnen maken.
Michel Jansen - micheljansenfotografie.
Alle berichten van micheljansenfotografie weergeven