ND Filter; Piet Smitkade en Zuiderpark.


Mijn eerste kennismaking met de Neutral Density filters was op 14 januari 2019. Mijn eerste filter was een 10 stops B&W circulair filter in een 67 diameter voor mijn 18-140mm lens. Een volgende aankoop was een 10 stops B&W circulair filter in een diameter van 82mm voor mijn 10-20mm groothoek. Echter wilde ik ook langere sluitertijden kunnen maken zonder mijn diafragma naar een zeer kleine lensopening te draaien, dus was de aankoop van een ND 6 stops B&W circulair filter in diameter 67mm onvermijdelijk.

Het fotograferen met een Neutral Density filter is op alle fronten wel afwijkend en heeft meer tijd nodig voordat je een foto, zowel technisch als compositorisch naar je zin is, dan een gewone foto. Maar dat is tegelijkertijd ook de charme van het werken met een ND filter. En wil je niet dat alle foto’s op elkaar gaan lijken, niet alleen overzichtsfoto’s maken, dan wordt er ook veel van je creativiteit gevraagd. En dat is nu juist zo leuk. Je bent bezig een unieke, qua compositie, belichting en bewegingsonscherpte mooie foto te maken.

Het uitgangspunt bij deze shoot was: lange sluitertijden. Maar dit dan wel letterlijk genomen. De sluitertijden van bijgaande foto’s variëren van 77 seconden tot 284 seconden.

Maar niet alleen het fotograferen met de ND filters vraagt meer van de fotograaf, heeft meer tijd nodig en vraagt veel van je creatieve vermogen. Dit geldt ook voor de bewerking van de RAW of NEF bestanden in Lightroom. Maar zoals al vaker gezegd is het bewerken van de bestanden een verlengstuk van de camera qua instellingen en definitieve afwerking.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s