ND Filter: Quarantainestrand


Langesluiterijd-fotografie.

De fotografie in het algemeen heeft een diversiteit aan specialisaties. En daarbij heeft ieder specialisme, naast de algemene regels, zijn specifieke regels. Uiteraard kun je een aantal algemene regels in alle specialisaties toe passen, en dit met betrekking tot de belichtingsdriehoek, scherptediepte, wanneer diafragma-sluitertijd voorkeuze, iso instellingen enz.

  • ND Filter Quarantainestrand-2

Eén van deze specialisaties is de langesluitertijd-fotografie.  En deze tak in de fotografie heeft mijn fotografiebloed geïnfecteerd. Ik ben duidelijk met dit virus besmet.

Waarom?

ND Filter Quarantainestrand-3

Bij de langesluitertijd-fotografie is het zeker geen kwestie van “even een foto maken”. En ook je uitrusting ondergaat een flinke uitbreiding. Naast de benodigde ND filters, welke overigens makkelijk in je rugzak zijn op te bergen, is een goed en stevig statief onontbeerlijk. Als je in het bezit bent van een auto is dit minder belastend, maar als je zoals ik afhankelijk bent van het openbaar vervoer en/of lopend naar je locatie beweegt, wordt het toch wat anders.

ND Filter Quarantainestrand-4

Het bezig zijn met het creëren van je foto is een proces op zich. Maar dit proces is onderdeel van je uiteindelijke eindresultaat.

ND Filter Quarantainestrand-5

De weersomstandigheden, specifieker, de verhouding blauwe lucht en wolken, is hierbij cruciaal en spelen denk ik een grotere rol dan in andere takken van fotografie, waarbij je veelal voor een alternatieve locatie kan kiezen. Maar mooie cumuluswolken aan een blauwe lucht zijn een must om een beoogd resultaat te verkrijgen.

ND Filter Quarantainestrand-6

Specifieke instellingen zoals autofocus, beeldstabilisatie, worden in de langesluitertijd-fotografie niet gebruikt. Een andere specifieke instelling juist weer wel, te weten de vertragingsstand waarbij na het indrukken van de ontspanknop eerst de spiegel omhoog klapt en na 1,2 of 3 seconden de sluiter zich opent om de sensor te belichten.

ND Filter Quarantainestrand-7

Wisselende lichtomstandigheden vormen een moeilijkheidsfactor in de belichting van de te maken foto. Je bepaalt namelijk vooraf (zonder ND filter, maar met ingesteld diafragma in de diafragma voorkeuze instelling) de juiste belichting. Daarna schakel je over op manuele belichting, plaatst het ND filter en kies je de berekende sluitertijd aan de hand van de vooraf verkregen informatie en dichtheid van het ND filter. Dan volgt een belichtingstijd van tientallen seconden. In deze tussenliggende tijd kunnen de lichtomstandigheden veranderen.

ND Filter Quarantainestrand-8

In de portretfotografie, zeker in de studio, kun je een aantal facetten met betrekking tot belichting, met betrekking tot je model en pose, vooraf instellen. Je maakt een foto en binnen één seconde zie je het resultaat. Echter bij de langesluitertijd-fotografie ligt dit wat anders.

ND Filter Quarantainestrand-9

Het uiteindelijke resultaat qua compositie bepaal je vooraf, echter met betrekking tot de belichting kun je deze pas na minimaal 40-50 seconden of bij gebruik van langere sluitertijden pas na enkele minuten een beoordeling geven om daarna een correctie toe te passen en wederom te wachten. Maar dat is de charme van deze tak van fotografie.

ND Filter Quarantainestrand-10

De aanschafkosten zijn, goed statief en de ND filters, maar het plezier, de creativiteit, het maken van een mooie foto, het bezig zijn met de instellingen, kortom het gehele plaatje is voor mij een verrijking van mijn hobby.

Alle foto’s zijn gemaakt met een sigma 10-20mm objectief en een B&W 10 stops circulair ND filter. De belichtingstijd van de foto’s is 30 seconden.

4 gedachten over “ND Filter: Quarantainestrand

    1. Op 6 april schreef je dat je je had verdiept in ND filter maar nog niet wist wat je zou kopen. Inmiddels al een filter of filtersysteem aangeschaft. Ik ben benieuwd en laat het mij weten. Moch je vragen hebben schroom niet.

      Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s