Doelstellingen in 2019


Allereerst wil ik iedereen maar in het bijzonder mijn volgers een gezond en fotografisch geslaagd 2019 wensen.
Ik verdien geen geld met fotografie, mijn bezigheden in de fotografie doe ik puur uit hobby.
Dat heeft als voordeel dat ik kan doen wat ik wil doen, of anders gezegd, de dingen kan laten waar ik geen zin in heb.
Heb je die dan in de fotografie? Voor mij persoonlijk gesproken: jazeker.
De fotografie in het algemeen kent een grote verscheidenheid in richtingen. Architectuurfotografie is één van deze richtingen die ik graag beoefen. Woonachtig in Rotterdam behoeft dat zeker geen problemen te geven. Het mooie en boeiende aan de architectuurfotografie vind ik dat je te maken hebt met een stilstaand gebouw, een object wat er is en niets meer. Het beweegt niet, het verandert niet van vorm, je kunt het niet aanpassen naar jouw wensen, het is wat het is.
Je kunt met een diversiteit aan camera standpunten, het fotograferen onder verschillende beeldhoeken, het gebruiken van een aanwezig lijnenspel, en het gebruik van verschillende foto-objectieven spelen met je uiteindelijke compositie. Je kunt je eigen identiteit, hoe jij het gebouw ziet, bekijkt en vastlegt op de sensor, bepalen, en in de foto vastleggen, laten zien.
Het fotograferen van de natuur met betrekking tot de parken die Rotterdam rijk is, behoort ook zeker tot een tak van de fotografie die ik graag beoefen. Naast het fotograferen van de bloemen en struiken, bomen met een bijzonder effect het fotograferen onder de boom staand en de camera naar boven gericht, geeft bijzonder mooie en boeiende resultaten. Maar ook de parklandschappen met een mooie lucht geven mij een fotografische kick en inspiratie.
Sinds begin 2017 heb ik een jaar-abonnement op diergaarde Blijdorp, en sinds die tijd is het fotograferen in de betreffende dierentuin ook één van mijn bezigheden waar ik enorm van geniet. Het betreft hier dan zeker niet alleen de dieren, alhoewel deze als portretopnamen zeker wel tot mijn favorieten behoren. Dit heeft de architectuurfotografie een beetje naar de achtergrond verplaatst, maar zeker niet vervangen.
Specifiek bij het gebruik van mijn 70-300mm zoomlens in de uiterste zoomstand ingesteld heb ik een monopod aangeschaft, de Benro Adventure MAD49A.

monopod

Zeker bij de dierenfotografie geeft deze éénbeen een ondersteunende vastigheid.
Nu 2019 net is begonnen, zijn er dan ook nog nieuwe uitdagingen? Jazeker!
Eén van mijn doelstellingen voor 2019 is de lange sluitertijdfotografie. Hiervoor heb ik een B&W MRC ND 10 stops filter aangeschaft.

nd filter

Voor mij een nieuwe uitdaging, maar wel een doelstelling waar ik zeker van ga genieten. Echter zijn de ideale weersomstandigheden en dan specifiek in het weekend (zondag/maandag, zaterdags is voor mij een werkdag) nog niet voorgevallen. Want deze weersomstandigheden en dan met name een mooie blauwe lucht met enkele wolken, zijn voor mij een must die past in het eisenpakket die ik bij dit soort foto’s voor ogen heb. Want al verdien ik dan geen geld met mijn foto’s, de gemaakte foto’s in zijn algemeenheid en het uiteindelijke eindresultaat na bewerking moeten wel voldoen aan mijn verwachtingen en mij een tevreden gevoel geven. In dit geval is de prullenbak genadeloos. En tijdens het fotograferen is er soms een momentje van rust waarin ik kan genieten van een heerlijk bakje pleur uit mijn lens thermoskan.

 

Foto’s maken om bezig te zijn, zonder verwachtingseisen en zonder het ja-dat-is-hem gevoel is voor mij een nutteloos tijdsverdrijf. De uiteindelijke foto’s zal ik zeker publiceren op mijn weblog.

Michel Jansen, micheljansenfotografie.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s