De Belichtingsdriehoek


Ik wil het in dit artikel hebben over de Belichtingsdriehoek.

Er zijn drie eenheden die de belichting van je foto op de sensor bepalen.
Drie eenheden die NIET onafhankelijk van elkaar werken, beslist niet. Het is een drie-eenheid.
De drie eenheden zijn:
* Sluitertijd;
* Diafragma opening;
* Iso of sensor gevoeligheid voor licht.

De camera heeft een aantal instellingen om met deze drie eenheden te werken met als resultaat tot het komen van een goed belichte foto.

De auto stand behandel ik niet.

De diafragma voorkeuze instelling.
Hierbij bepaalt de fotograaf één van de drie eenheden, namelijk de grootte van het diafragma. Echter er is nog een eenheid die de fotograaf in combinatie bij de gekozen diafragma grootte kan bepalen en dat is de iso instelling.
Dus bij diafragma-voorkeuze bepaal jij de diafragma eenheid in combinatie met de iso-eenheid. De camera zoekt hierbij afhankelijk van jou ingestelde eenheden (diafragma en iso) en AFHANKELIJK van de bestaande lichtomstandigheden de eenheid sluitertijd. Maar dit is bekeken vanuit de positie wat de fotograaf heeft ingesteld.
Bekijk het eens vanuit het standpunt van de camera, wat eigenlijk op deze manier door niemand wordt benaderd:

De diafragma voorkeuze instelling.
Hierbij bepaalt de camera één van de drie eenheden, namelijk de sluitertijd afhankelijk van de door de fotograaf gekozen eenheden: diafragma opening en iso.
Waarom deze benaderingswijze? Omdat bij het instellen van het diafragma deze eenheid dus bekend is bij de fotograaf, samen met de iso instelling, maar de gedachtengang wellicht is dat de camera dan wel de sluitertijd kiest. En dat doet deze ook, maar welke??? De camera kiest die sluitertijd die past bij de door de fotograaf gekozen eenheden diafragma en iso, maar kiest deze sluitertijd tevens afhankelijk van de lichtomstandigheden. Voorbeeld, gekozen diafragma 8, iso 125, echter de lichtomstandigheden zijn matig. De camera kiest sluitertijd 1/15 seconde. Wil jij dat??
Wat ik hiermee wil zeggen is dus ondanks dat de suggestie er is dat de diafragma voorkeuze een semi-automatische instelling is, de fotograaf zich wel degelijk moet beseffen welke diafragma eenheid hij bij een bepaalde iso eenheid insteld bij lichtomstandigheden op dat moment.

Het bovenstaande verhaal gaat ook op bij de sluitertijdvoorkeuze.
Hierbij bepaalt de fotograaf één van de drie eenheden, namelijk de sluitertijd. Echter er is nog een eenheid die de fotograaf in combinatie bij de gekozen sluitertijd kan bepalen en dat is de iso instelling.
Dus bij sluitertijd-voorkeuze bepaal jij de sluitertijd eenheid in combinatie met de iso-eenheid. De camera zoekt hierbij afhankelijk van jou ingestelde eenheden (sluitertijd en iso) en AFHANKELIJK van de bestaande lichtomstandigheden de eenheid diafragma. Maar dit is bekeken vanuit de positie wat de fotograaf heeft ingesteld.
Bekijk het eens vanuit het standpunt van de camera, wat eigenlijk op deze manier door niemand wordt benaderd:

De sluitertijd voorkeuze instelling.
Hierbij bepaalt de camera één van de drie eenheden, namelijk het diafragma afhankelijk van de door de fotograaf gekozen eenheden: sluitertijd opening en iso.
Waarom deze benaderingswijze? Omdat bij het instellen van de sluitertijd deze eenheid dus bekend is bij de fotograaf, samen met de iso instelling, maar de gedachtengang wellicht is dat de camera dan wel het diafragma kiest. En dat doet deze ook, maar welke??? De camera kiest dat diafragma dat past bij de door de fotograaf gekozen eenheden sluitertijd en iso, maar kiest dit diafragma tevens afhankelijk van de lichtomstandigheden. Voorbeeld, gekozen sluitertijd 1/125, iso 125, echter de lichtomstandigheden zijn matig. De camera kiest diafragma 2.8. Wil jij dat??
Wat ik hiermee wil zeggen is dus ondanks dat de suggestie er is dat de sluitertijd voorkeuze een semi-automatische instelling is, de fotograaf zich wel degelijk moet beseffen welke sluitertijd eenheid hij bij een bepaalde iso eenheid insteld bij lichtomstandigheden op dat moment.

Vraag is en blijft, wanneer kies je voor sluitertijd voorkeuze of diafragma voorkeuze.

Alles wat te maken heeft met scherptediepte is afhankelijk van je diafragma keuze.

Alles wat te maken heeft met snelheid, en dit niet alleen betreffende het voorwerp wat je fotografeert maar ook zeker met de brandpuntsafstand van je fotolens is afhankelijk van je sluitertijd keuze.

Wil je echt alles zelf in de hand houden, dan fotografeer je op de manuele stand. Het voordeel hierbij is dat je met alles en overal kan bezighouden. In deze stand is de magie van de belichtingsdriehoek voor de volle 100% in jou handen. Wat bedoel ik hiermee.
Je fotografeert met een 200mm lens, en je wilt toch wel wat scherptediepte. Geen probleem
De sluitertijd is bekend. 200×1,5 is 1/300 seconde!
Diafragma 8.0!
Je moet je belichting dan regelen met de iso instelling, afhankelijk van de lichtomstandigheden.

DIAFRAGMA * SLUITERTIJD * ISO zijn een drie-eenheid!! Verandering van één heeft invloed op de andere eenheden.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s