Theorie en praktijk samen


Wellicht een beetje onduidelijke of verwarrende titel voor een bericht. Ik zal het verklaren.

Onlangs in mijn laatste bericht heb ik het gehad over de belichtings standen op een DSLR, te weten Auto, Program, Diafragma-voorkeuze, Sluitertijd-voorkeuze en Manueel. Over het algemeen fotografeer ik meestal in diafragma-voorkeuze waarbij het diafragma vaak staat op 7,1 tot 8.0. Waarom deze waarden?  Omdat uit praktijktesten is gebleken dat de scherpste foto’s met deze standen worden bereikt. Uiteraard is dit geen wet. Wil ik minder scherptediepte dan ga ik uiteraard naar een kleiner diafragmagetal, 2,8 of 3,5. Dus de instelling van je diafragma is geen voorgeschreven wet maar is afhankelijk van waar ik de scherpte wil. En dat maakt het fotograferen meer dan door de zoeker kijken en afdrukken.

Kernpunt is en blijft dat de camera voor een deel de belichting verzorgd,  de sluitertijd wordt bij diafragma-voorkeuze door de camera geselecteerd. En andersom wordt het diafragma door de camera bepaald bij sluitertijd-voorkeuze.

Hoe zou het zijn als ik zelf nu eens zowel de sluitertijd als diafragma wil kiezen en daarbij ook nog eens invloed wil hebben, of in ieder geval letten op de iso-instelling. Dan krijgen we dus te maken met de belichtingsdriehoek. De fotograaf gebruikt alle drie de componenten van de belichtingsdriehoek om zijn foto op de juiste wijze te belichten. En deze juiste belichting wordt verkregen door te werken met het histogram.

Werken met het histogram is een veelbesproken item op internet. Er zijn mensen die alleen maar met het histogram werken en het als ideaal en must beschrijven. Daarentegen zijn er ook mensen die beweren dat het histogram beslist en zo gauw mogelijk van de camera moet, met nadruk op moet, verdwijnen. En daar tussenin zit ik dus!!

Ik wilde zelf wel eens ervaren hoe het is om in de manuele stand te spelen met sluitertijd, diafragma en iso-instelling en zo een goede belichte foto te krijgen, maar ook om de verschillen tot zelfs de nuance verschillen met eigen ogen te aanschouwen en met betrekking tot de naar mijn idee juiste belichting een selectie toe te passen. maar daarbij ook nog lettend op de juiste compositie, beeld uitsnede en point of view.

Ik ben hiervoor naar het Oedevlietsepark gegaan gelegen in Hoogvliet aan de Oude Maas. Het leuke van deze manier van fotograferen is dat je kijkt naar je onderwerp en omgeving, de hoeveelheid licht, maar ook welke sluitertijd en diafragma te kiezen bij een bepaalde iso-instelling. Je maakt de foto en bekijkt op je LCD scherm je histogram. Aan de hand hiervan bepaal je welke instelling je wil veranderen.  Is je foto bijvoorbeeld te donker dan kun je je sluitertijd verlagen, maar ik gebruikte een 140mm lens en wilde dus niet onder de ingestelde 1/200 seconde komen. Dus moet de diafragma-opening groter maar deze was ingesteld op 4.0 dus ook daar was weinig te verbeteren. Dan mijn iso-instelling veranderen en die stond op 400, dus daar was ruimte. En zo ga je spelen met de drie componenten van de belichtingsdriehoek, bij iedere foto.

En dan besef je dat het fotograferen nog steeds fotograleren is en blijft. En dat is zo leuk van deze hobby.

Genoeg theorie, nu de resultaten. De foto’s zijn bewerkt in Adobe’s Lightroom Classic CC.

 

 

Een gedachte over “Theorie en praktijk samen

  1. Leuk artikel, mooie foto’s. Het fijne van Fuji is, dat je direct ziet wat de instellingen doen voor je foto. Jehoeft dus niet eerst een foto te maken, te kijken en dan dingen aan te passen. Iedere lens heeft zijn eigen eigenschappen waarop deze het beste presteert. Ik kom zelden boven de 8.0 of ik moet teveel licht hebben wat ik niet kan temperen

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s