In welke stand staat jouw camera??


In welke stand staat jouw camera??

Qua instellingen zijn er met betrekking tot de dosering van het licht op de lichtgevoelige sensor diverse instellingen.
Uiteraard is daar de “Auto” stand. Wanneer je deze stand selecteert voor het maken van je foto’s dan ………………..Ik ga snel door naar de volgende instelling, want als je bovenstaande stand gebruikt bij het maken van je foto’s, ben je niet aan het fotograferen maar slechts tijdens het kijken door de zoeker een knopje aan het indrukken. Verder geen commentaar.

De “Program” of “P” stand. Hierbij selecteert de camera de sluitertijd en diafragma instelling en kan jij als gebruiker van de camera dit beinvloeden door het veranderen van de lichtgevoeligheid van de sensor welke je doet door het veranderen van de ISO-instelling, invloed uitoefenen op de witbalans en nog wat instellingen aanpassen.

En nu gaan we ons meer bezighouden met fotograferen.

De “Aperture” of diafragma voorkeuze stand.
Scherptediepte, Depth of Field, leven in je foto brengen, dit kun je bewerkstelligen met het instellen van je diafragma. Je foto is een 2-dimensionaal vlak, echter door het juist instellen van je diafragma maak je van dit vlakke plaatje toch een semi-drie-dimensionale foto. Je krijgt diepte (dit niet te verwarren met stereoscopische diepte) in je foto door de voorgrond en achtergrond van je scherpe onderwerp wazig te maken door de juiste instelling van je diafragma.
uiteraard is deze bewust gekozen onscherpte afhankelijk van je lensopening, in combinatie met de brandpuntsafstand van de gebruikte lens en de afstand van camera tot onderwerp. Dit spelen met scherpte bereik je dus met de instelling van je voorkeuze van je diafragma.

De “Shutterspeed” of sluitertijdvoorkeuze stand.
Deze voorkeuze is eigenlijk tweeledig. Als meest voor de hand liggend gebruik je deze instelling bij het fotograferen van snel bewegende onderwerpen om deze zonder bewegingsonscherpte van het onderwerp te kunnen fotograferen. Een ander punt om voor de sluitertijdvoorkeuze te kiezen is met het fotograferen bij gebruikmaking van lenzen met een langere brandpuntsafstand om zodoende bewegingsonscherpte van de fotograaf als gevolg van beweging van de lens te voorkomen. Want bij gebruikmaking van een telelens van 300mm wordt iedere beweging wel zoveel maal vergroot. Bij een cropcamera heb je het ezelsbruggetje van 1,5 x 300 is een minimale sluitertijd van 1/450 seconde!!

De “Manueel” of handinstellingvoorkeuze.
Normaliter gebruik ik deze stand zelden of eerlijk gezegd nooit. Mijn fvoriete voorkeuze instelling is diafragmavoorkeuze. Maar er is een kentering. Ik ben mij voorzichtig gaan toeleggen op portretfotografie en dan kun je te maken hebben met een probleempje.
Bij portretfotografie heb je eigenlijk een combinatie van voorkeuzes.
Je wilt een niet al te grote scherptediepte dus fotograferen met een klein diagragmagetal is zeker gewenst een 3.5 of uiterlijk 5.6. Gevolg-diafragmavoorkeuze.
Maar je fotografeert ook met een lens met wat langere brandpuntsafstand dus is het min of meer noodzakelijk een snellere sluitertijd te kiezen. Gevolg-sluitertijdvoorkeuze.
De “M” stand biedt uitkomst. Hierbij kun je een gewenst diafragma instellen in combinatie met een benodigde sluitertijd. Met deze instelling maak je een proefopname en via het histogram of naar aanleiding van de foto op het LCD scherm kun je de belichting aanpassen door de ISO instelling te wijzigen. Uiteraard kun je nog eventueel wat spelen met de sluitertijd met betrekking tot de belichting echter hou de gewenste sluitertijd met betrekking tot de gebruikte brandpuntsafstand in acht.

Onderstaande opnamen zijn de zuivere RAW bestanden slechts in Lightroom omgezet naar Jpeg bestanden maar op geen enkele manier bewerkt in Lightroom.

.

De instellingen met betrekking tot sluitertijd en diafragma zijn in alle opnamen constant gelijk, de belichting wordt slecht via het histogram aangepast door verandering van de ISO waarden. In de onderste serie opnamen ben ik nog iets verder gegaan wat zich laat zien als een overbelichting.

3 gedachten over “In welke stand staat jouw camera??”

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s