Zonnekap: zin of onzin?


Heeft het gebruik van een zonnekap zin?

Het eerste en belangrijkste doel van de lenskap is het verminderen of voorkomen van lens flare.
Lens flare ontstaat in de lens, doordat licht onder een bepaalde hoek op het glasoppervlak van je lenzen valt en…….daar gaan we wat verder op in.
In de meeste artikelen die ik heb gelezen wordt er verteld wat lens flare is maar wordt niet verklaard hoe het werkelijk ontstaat.
Wanneer licht op een lens invalt, zal het licht door de lens worden gebroken. Er treedt een convergentie van de lichtstraal op door de optische werking van deze lens.
Een klein deel van het licht zal volgens de wet van Snellius, hoek van inval is hoek van uitval terugkaatsen. Echter onder een bepaalde hoek van inval zal er geen reflectie optreden in de vorm van hoek van uitval, maar ondergaat dit licht een zodanige deviatie of breking dat het licht de lens binnentreedt. Deze lichtstralen zullen niet deelnemen aan de vorming van het onderwerp op de sensor, maar een eigen lichtweg afleggen door de lenzen, je zou het kunnen formuleren als spooklicht.

Deze lensflare zal zich manifesteren als ronde wazige gekleurde dots, of als een vermindering van het contrast.

Bovenstaande foto gemaakt bij het kasteel van Rhoon vertoont ook lensflare, echter hierbij is bewust tegen de zon in gefotografeert om met gebruikmaking van een klein diafragma (22) diffractie te veroorzaken. Echter speelt ook hier lens flare op.
De kans op lens flare of zoals bij de onderste foto een vermindering van het contrast door lichtzweem, is het grootst bij scheef invallende lichtbundels en juist hierbij is het gebruik van de zonnekap zeker gewenst.

Een bijkomstig voordeel van de zonnekap is bescherming van de voorste lens van je objectief. Uiteraard is dit in beperkte mate, echter kan dit wel eens ter voorkoming van een beschadiging van het voorste lensvlak van het objectief leiden vooral bij grotere obstakels die onder een hoek voorbij schuiven.

Twee vormen van zonnekap.

Over het algemeen zien we twee verschillende vormen van zonnekap:
De Petal of ook wel Tulip;
De Tube of buiszonnekap.

 

nikon-accessoires-hb-29-zonnekap-voor-de-nikon-afPetal of Tulip zonnekap

 

 

nikon_hb47_zonnekap_nihb471Tube of buiszonnekap.

 

De tulip zonnekap zien we over het algemeen bij groothoeklenzen. Doordat de sensor in de camera rechthoekig is en daardoor in de horizontale richting een wijder beeldveld heeft als in verticale richting, zal hierbij ook de vorm van de zonnekap moeten worden aangepast. Plaatsen we een buiszonnekap op een groothoek hebben we kans dat:
a) in horizontale richting de zonnekap deel gaat uitmaken van het beeld op de sensor;
b)indien we dit willen voorkomen door de lengte van de tube te verkorten de zonnekap in wezen zijn doel voorbij streeft en een sterk verminderde functie en werking zal hebben.

De buiszonnekap zien we daarentegen over het algemeen bij telelenzen.

Zonnekappen zijn dus over het algemeen lensspecifiek. Vaak zien we dat bij de aankoop van een lens een bijbehorende zonnekap als accessoire wordt aangeboden.

Naar mijn idee heeft de zonnekap dus wel degelijk zin.

3 Comments

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s