De camera door de tijd


Zoals al eerder aangehaald in een artikel fotograferen we tegenwoordig met velen. En dit kan zijn met een smartphone, compact camera, systeem camera of spiegelreflex camera en allen in verschillende uitvoeringen en mogelijkheden verkrijgbaar.

Maar waar is het ooit begonnen?

Je zal ooit wel eens van de term “camera obscura” hebben gehoord. Het is eigenlijk de eerste zeer primitieve fotocamera met dit verschil dat er geen filmrolletje in zat. Het begrip “camera obscura” betekend vanuit het latijn vertaald “donkere kamer” en is al enige duizenden jaren oud.
Camera_obscura_1
Men had al lang geleden ontdekt dat wanneer licht via een kleine opening op de muur in een verduisterde camera viel, een omgekeerd beeld op deze muur werd geprojecteerd. Het was de Chinese filosoof Mo Ti die dit fenomeen van de omgekeerde afbeelding beschreef.
Zo omstreeks het jaartal 1500 had Leonardi da Vinci de camera obscura uitvoeriger beschreven, echter de eerste echte foto is gemaakt door een uitvinder woonachtig in een Frans dorpje die als eerste een afbeelding vanuit zijn werkkamer naar buiten op lichtgevoelig materiaal wist vast te leggen.
De precieze datum is niet bekend maar schommelt tussen 1816 en 1826.
allereerste echte foto
Deze fotografische experimenten bleven niet onopgemerkt voor een andere vindingrijke Fransman, genaamd Louis Jacques Mande Daguerre, uitvinder van onder meer her Diorama.
De beide heren ontmoette elkaar in 1827, waarna in 1829 een samenwerking volgde.
De samenwerking mondde uit in een ontwikkeling in een methode tot het sneller kunnen maken van foto’s. Deze samenwerking was echter van korte duur door het overlijden van Joseph Niepce.
De Giroux Daguerreotype camera was de eerste echte camera en was gemaakt volgens het schuifdoosprincipe met een f15mm lens. De camera bestond uit een vierkante doos met aan de voorzijde de lens, en aan de achterzijde bevond zich een iets kleine doos die men heen en weer in de voorste doos kon schuiven. Op deze manier werd scherp gesteld.

Giroux-daguerreotypi camera

Aan de achterzijde van de tweede doos bevond zich een spiegel die zich onder een hoek van 45 graden bevond en hierop kon het beeld worden geprojecteerd, waardoor men dit vanaf de bovenzijde van de camera kon bekijken. Wanneer het beeld eenmaal was scherpgesteld werd op de spiegel een gevoelige plaat gelegd en kon deze worden belicht. De foto die door de Daguerretype camera werd gemaakt was een uniek exemplaar daar er geen negatief was voor het maken van meerdere foto’s.
De camera was echter flink aan de maat, 30x38x50 cm en de afmeting van de beeldplaat was 16,5×21,6 cm wat Daguerreotypeformaat of “volplaat” werd genoemd.
Een verbeterde versie van de Daguerreotypecamera werd in 1843 geïntroduceerd door Charles Chevalier. Dit was een draagbare volplaatcamera. De camera was evenals de Daguerreotype camera een volplaatcamera volgens het schuifdoostype echter waren de zijkanten van de totale kast scharnierend en door het demonteren van de lensplaat aan de voorzijde en de plaathouder aan de achterzijde kon het geheel worden ingeklapt. Qua scherpstelling was de camera van Chevalier weer verbeterd ten opzichte van de camera van Daguerre. Aan de bovenzijde van de volplaatcamera van Chevalier zat een grote ronde messing knop en door aan deze knop te draaien kon men scherpstellen.
Vele modellen geinspireerd door Daguerre’s camera verschenen op de markt, waaronder de Novel Appareil Gaudin, de Bourquin camera, de Ninth plate sliding box camera, de Plumbes daguerreotypecamera, een Franse drievoudige schuifdooscamera als voorloper op de Lewis daguerreotypecamera. Deze camera werd in 1851 geintroduceerd William en William H. Lewis en was een eerste balgcamera met vaste bodem.

Lewis daguerreotype camera
Tot zover het eerste deel van mijn “Camera door de tijd” verhaal.

 

micheljansenfotografie

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s