Diffractie is een natuurkundig verschijnsel welke zich voordoet wanneer lichtgolven een opening of diafragma passeren. Ter plaatse van de diafragma-rand zullen de lichtgolven afbuigen (diffractie). Dit verschijnsel treedt ten alle tijde op wanneer licht door een opening gaat. Echter is er sprake van een grote diafragma-opening dan is de lichtintensiteit van de doorgaande lichtbundel veel groter in relatie tot het afgebogen licht aan de rand van het diafragma, waardoor deze diffractie niet opvalt.
Verkleinen we echter het diafragma, zal de doorgaande bundel kleiner worden, waardoor de diffractie qua lichtintensiteit meer zichtbare invloed heeft op de doorgaande lichtbundel
Wat zijn de gevolgen van deze diffractie? Door het verkleinen van de diafragma opening zorgen we ervoor dat het licht meer rondom het midden van de lens (hier bevindt zich het optisch centrum van de lens) zal invallen, waardoor lichtfouten zoals sferische en chromatische abberatie afnemen en we de scherptediepte vergroten waardoor de scherpte van de foto over een groter gebied voor en achter het onderwerp wordt uitgesmeerd, in de verhouding 1/3 voor het onderwerp en 2/3 achter het onderwerp.
Dus bij het verkleinen van je diafragma worden de gevolgen van lensfouten verminderd en de scherptediepte vergoot. Dus heeft (hieruit concluderend) het instellen van diafragma 22 meer voordelen dan het diafragma instellen op diafragma 11? NEE!!!
Bij de instelling van een klein tot zeer kleine diafragma-opening (22-32) kunnen zich negatieve invloeden voordoen, die de foto-technische kwaliteit van de foto verminderen. Bij de instelling op diafragma 22 is de doorgaande lichtbundel veel minder groot, waardoor de diffractie een merkbare invloed gaat krijgen op het totaalplaatje, welke zich uit in:
- de optische resolutie vermindert welke een nadelige invloed heeft op beeldscherpte;
- het oplossend vermogen vermindert;
- vermindering van contrast.
Een neveneffect van Diffractie zijn de zogenaamde Sunstars of Starburst, die ontstaan rondom heldere puntvormige lichtbronnen.Zij worden vooral in de nachtfotografie gebruikt als effect, maar kan ook worden toegepast bij tegenlichtopnamen van de zon.
Het aantal stralen van de Sunstar is afhankelijk van het aantal lamellen of bladen waaruit je diafragma is opgebouwd. Bij een even aantal lamellen zijn het aantal stralen gelijk aan het aantal bladen of lamellen waaruit je diafragma is opgebouwd. Bij een oneven aantal bladen wordt het aantal stralen verdubbeld.
En zo kan een negatief gevolg van een kleine diafragma instelling leiden tot een positief resultaat om een extra dimensie of effect aan je foto toe tevoegen. Bovenstaande negatieve invloeden op je foto blijven uiteraard wel van toepassing.
Waarom een cursus volgen, ik kan ook gewoon hier komen lezen 🙂
LikeLike
Dank je Sandra voor je Like.Wellicht kunnen we het even over het cursusgeld hebben 🙂
LikeLike
Haha, …..
Trouwens zo’n spiegellens wat ik nu heb gekocht heeft helemaal geen last van dit soort verschijnselen, gelukkig!
LikeLike
Ik heb mij eigenlijk nog niet zo verdiept in spiegellenzen maar dat ga ik zeker doen. Bedankt voor je reactie, ik ga eens googlen en mijn algemene optica en optica-instrumenten leerstof van vroeger napluizen om een artikel over deze lenzen te schrijven.
LikeLike
Op het internet vind je heel veel negatiefs over spiegellenzen maar veel daarvan is vast door mensen die niets handmatigs kunnen.
LikeLike