Sensor reiniging.


Wat is er niet vervelender dan, je foto’s die je zojuist hebt gemaakt, op de computer of laptop te bekijken en vooral in de lichte heldere delen van de foto’s wazige donkere dots te zien.
Sensor vervuiling (1 van 1)Deze wazige maar verschrikkelijke irritante dots worden veroorzaakt door vlekken op je sensor.

Gelukkig kunnen deze verontreinigingen op je sensor verwijderd worden. Je kunt dit uitbesteden maar je kunt het ook zelf doen.
Maar eerst wil ik verschillende methoden beschrijven om te controleren of je sensor verontreinigt is alvorens je een fotoshoot gaat maken om zo bovenstaande foto’s te vermijden.
De methode die ik als eerste beschrijf geldt voor een Nikon camera. Op zich zullen andere merken qua handelingen niet veel anders zijn echter kunnen de benamingen anders zijn.
Plaats op de camera een groothoekobjectief, kies de instelling diafragmavoorkeuze, draai het diafragma op 22, iso instelling zo laag mogelijk. We richten de camera op een zo licht mogelijke maar egale achtergrond, drukken op de ontspanknop en bewegen de camera tijdens het belichten.
Waarom deze instellingen?
* De lage iso instelling om zo min mogelijk ruis op de foto te krijgen.
* De kleine diafragma opening om een zo groot mogelijke scherptediepte te verkrijgen.
* Met het bewegen van de camera sluiten we uit dat eventuele vuiltjes op de achtergrond zullen worden aangezien als verontreinigingen op de sensor.
Vervolgens importeren we de gemaakte foto op onze computer of laptop om deze goed te kunnen bekijken.
Als blijkt dat de sensor vervuild is, moeten we deze schoonmaken.
Nu bevindt de sensor zich achter de opklapbare spiegel en hoe komen we daar nu bij. Hiervoor gaan we naar het menu van de camera.
Alvorens deze handelingen te verrichten, is het noodzaak dat de accu van de camera volledig is opgeladen, daar deze optie anders niet werkt.
Wanneer je de camera hebt aangezet, druk je op de knop menu. Vervolgens ga je naar het setup-menu.
In het scherm verschijnen diverse opties waaronder de optie “spiegel omhoog (CCD reiniging)”.
We gaan naar deze optie en drukken op “OK”.
In het scherm lezen we nu “Starten” en drukken wederom op “OK”. De spiegel klapt nu omhoog en blijft zo staan waardoor we na het verwijderen van de lens direct tegen de sensor kijken.

20120509__DSC6589_small

Wat hebben we nodig voor het reinigen van de camera?

20120509__DSC5984_small

Reinigingsvloeistof en een Swab.
We plaatsen de camera met de opening naar boven voor ons neer. We nemen een swab uit de verpakking en bevochtigen deze met enkele druppels reinigingsvloeistof.
We plaatsen de swab aan het begin van de sensor en bewegen deze in één enkele beweging van links naar rechts. We draaien de swab een halve slag en herhalen bovenstaande handeling nogmaals in omgekeerde richting.
De gebruikte reinigingsvloeistof is extreem vluchtig waardoor deze snel opdroogt.
We zetten de camera nu uit waardoor de spiegel weer terugklapt en de sensor weer bedekt.
We maken wederom eem nieuwe testfoto volgens de reeds besproken methode.
Indien nodig dienen we de sensor nogmaals te reinigen.

De swabs zijn in diverse maten (full frame of cropped sensor) en niet goedkoop (12 stuks voor €44,95).

Een andere manier om de sensor te bekijken is door middel van een sensor loupe.

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

caruba-sensor-loupe (1)

Met de Caruba Sensor Loupe kunnen we de kleinste stofdeeltjes op de sensor zichtbaar maken. De sensor loupe maakt gebruik van geavanceerde HD optische technologie, multi-coating en zes ultraheldere LED-lampjes. De Caruba SLP-1 is daarmee perfect voor het lokaliseren van stof op de sensor van uw camera.

Het hoogwaardige optische glas van deze sensor loupe van Caruba is voorzien van een meerlaagse coating en biedt 7x optische vergroting. De hoge kwaliteit materialen bieden een hoge resolutie, vervormingsvrij, kristalhelder beeld van de sensor.

logo8

5 Comments

    1. Ook ik zat voor dat dilemma. Na grondig vooronderzoek (want het is toch je camera!!) de benodigdheden gekocht. Na nogmaals alle beschrijvingen te hebben gelezen de sensor van mijn camera gereinigd. Nu is het vanzelfsprekend maar uiteraard wel met zorg. Achteraf bleek de drempel om tot actie over te gaan een stuk lager en de ergernis aan de vlekjes weg.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s