De Tas


Wanneer ik met mijn fotocamera op pad ga, is mijn foto-uitrusting over het algemeen niet beperkt tot alleen een camera. Al gauw heb ik naast mijn camera, een supergroothoek (10-20mm), een zoomlens in het middenbereik (17-70mm) en een zoomlens in het grotere bereik qua brandpuntsafstand (70-300mm) bij me. Deze vaste uitrusting eventueel aangevuld met een macrolens (85mm), externe flitser, en nog wat kleine dingetjes in de vorm van reinigingssetje voor de lenzen, reserve accu’s, reserve geheugenkaartjes en nog wat van dat kleine spul, zijn bij elkaar toch een tas vol.
Een tas vol, maar wat voor tas?
Een rugtas, een schoudertas, of een slingbag. Welke moet ik kiezen.

De rugtas.
lowepro-protactic-450-aw-black

Rugtassen zijn er in vele soorten en maten. Het laden van de rugtas kan per model verschillend zijn. Er zijn uitvoeringen waarbij je de tas door middel van een rits aan de voorzijde opent waarna camera en accessoires toegankelijk zijn, bij andere uitvoeringen zit er ook een rits aan de zijkant zodat na enig oefenen de camera uit de tas gepakt kan worden zonder dat de tas van de rug genomen hoeft te worden. Maar in het algemeen zit de rits aan de rugzijde, met als voordeel dat anderen dan jijzelf geen toegang hebben tot je foto uitrusting, maar tegelijkertijd met het nadeel dat indien je de camera en/of lenzen wilt pakken je de tas af zal moeten doen. Hierbij moet deze dan veelal op de grond worden neergezet.

Het draagcomfort van dit type tassen is goed, mits goed afgesteld. Als de tas dicht tegen de rug gedragen wordt kan dit flink wat zweet (en dus minder draagcomfort) veroorzaken. Speciale ademende materialen kunnen dit verbeteren maar er zijn ook tassen waarbij het frame dusdanig geconstrueerd is dat er een luchtstroom tussen de rug en tas aanwezig blijft en hierdoor veel minder zweetvorming zal optreden.
Over het algemeen is het nadeel van dit soort tassen dat je niet even snel je camera kan pakken of belangrijker nog, niet even snel van lens kan wisselen.

Schoudertas.
224502

Wil je snel uit je tas kunnen werken, camera pakken en lenzen verwisselen tijdens het fotograferen door, dan kom je al gauw uit op de schoudertas. Snelle toegang maar zeker ook belangrijk schoudertassen blijven beter binnen je zicht, en beschikken vaak uitsluitend over een opening aan de bovenzijde, waardoor er niet gauw spullen uit zullen vallen.
Nadeel van dit soort tassen is het draagcomfort. Gezien de grotere omvang en dus inhoud van de tassen kan het gewicht behoorlijk toenemen. Ondanks voorzieningen als padding in de schouderband kan het gewicht na een paar uur wandelen toch zeer duidelijk merkbaar worden in de vorm van schouder- of rugpijn

Slingshots of slingbags.
lowepro-slingshot-202-aw-black

Slingtassen lijken in eerste instantie veel op rugtassen, een van de verschillen is dat er meestal maar een enkele draagriem aanwezig is. Er zijn echter ook slingtassen welke met een extra te monteren schouderband komen waardoor deze tas alsnog als normale rugtas te dragen is.Normaal gesproken zal de draagband diagonaal over de schouder gedragen worden met de tas zelf op de rug. Indien iets uit de tas gepakt moet worden, kan deze naar voren geschoven worden zodat de tas als het ware als een soort heuptas voor je buik komt te hangen. De tas kan op dat moment vanaf de bovenkant opengemaakt worden. Groot voordeel hierbij is dat de tas dus niet afgenomen hoeft te worden en dus ook niet op de (vieze of natte) grond hoeft te worden gezet.
De paraatheid van de camera bij deze tassen zal iets toenemen naarmate meer gewenning optreedt maar zeer snel reageren zal er toch niet in zitten. In dit opzicht zitten deze tassen een beetje tussen de rug- en heuptassen in.
Hoewel de slingtas een aantal voordelen heeft, blijft het wel een feit dat het gewicht toch over slechts een enkele band over de schouder rust. Voor kortere trips zal dit over het algemeen geen probleem zijn maar bij langere uitstapjes kan dit een rol gaan spelen. Ook het naar voren schuiven en weer terug kan afhankelijk van de kleding onder de tas soms als lastig ervaren worden.

Zelf gebruik ik een schoudertas, de Lowepro Stealth Reporter D400 AW. Qua draagcomfort niet zo prettig als een rugtas, maar met betrekking tot de toegang tot de tas (alleen voor de fotograaf) vele malen sneller dan een rugtas of slingshot. Meerdere malen heb ik gekeken naar een rugtas maar het nadeel hierbij is en blijft de onhandige en minder snelle toegang tot je lenzen.
Met betrekking tot de slingshots en de demonstratie video’s hieromtrent valt mij op dat dit soort tassen veelal worden gedemonstreert als de persoon de camera uit de tas pakt waardoor het principe van dit soort tassen makkelijk lijkt. Maar nu als de camera al reeds om je nek hangt en je een lens wilt wisselen. Gaat dit dan net zo makkelijk of krijgen camera en tas een conflict.
Ik hou het voorlopig maar bij mij schoudertas met zijn voor mij vele voordelen.

1 Comment

  1. Er zijn zoveel soorten fototassen, dat het bij de aanschaf van een nieuwe, behoorlijk lastig kan maken. Zelf probeer ik altijd alleen mee te nemen wat ik écht nodig denk te hebben. De hele dag lopen te zeulen met een loodzware tas vol spullen, is toch behoorlijk vermoeiend hoor.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s