Rotterdam te voet; deel 3


Rotterdam te voet is het laatste deel van mijn wandeling door Rotterdam. Als leidraad heb ik de wandeling “Op pad in Rotterdam”  van Eddy Le Couvreur genomen met hier en daar een klein uitstapje. Alle foto’s zijn gemaakt door mijzelf tijdens de vele van mijn fotoshoots in mijn woonstad Rotterdam. Het eerste deel van deze foto-wandel-route loopt van Rotterdam Centraal Station tot en met de Kubuswoningen. Het tweede deel loopt vanaf Station Blaak tot en met de aanlegsteiger van de watertaxi bij Hotel New York. En dit derde deel begint bij de Veerhaven. veerhaven veerhaven-3veerhaven-2 Als we van de watertaxi weer voet op vaste grond zetten aan de Veerhaven zien we aan de rechterzijde het clubhuis van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging “De Maas”  naar een ontwerp van Barend Hooykaas in samenwerking met Michiel Brinkman. veerhaven-4veerhaven-5veerhaven-6veerhaven-7 Verschillende overzichtsfoto’s van de Veerhaven, waarbij zelfs niet alleen diverse jachten liggen aangemeerd, maar een bruidsreportage ook tot de mogelijkheden behoort aan de Veerhaven. We houden links aan en lopen langs de Veerhaven. Aan de overzijde van de straat (westplein) aan de rechterzijde op de hoek,  staat het Atlantic Huis naar een ontwerp van architect P.G. Buskens. atlantic huis Dit was één van de eerste  verzamelgebouwen van Nederland en hiermee de voorloper van het groothandelsgebouw. De stijl is Art-Deco en opvallend aan het gebouw zijn de twee ronde hoeken die als torens het centrale deel met het zadeldak omkaderen. De glas-in-loodramen tussen de begane grond en de eerste etage vertellen het verhaal van het moderne en op de toekomst gerichte Rotterdam met schepen, treinen, fabrieken, vliegtuigen en het Witte Huis.


We houden links aan en lopen zo om de Veerhaven heen. Aan de overkant van de Veerhaven, op nummer 14-15 staat het kantoor van de gebroeders Van Uden. v Uden veerhaven v Uden veerhaven-2 Dit kantoor voor de transportonderneming Van Uden was een ontwerp van De Roos en Overeynder in 1916. De gevel heeft mooie Art Nouveau elementen, zoals de sierbanden en de smeedijzeren erker op de 2e etage. In dit scheepvaartkantoor zitten veel verwijzingen naar de zee en de scheepvaart. Zo hebben de vlaggenstoksteunen vormen van zeepaardjes, een scheepsboeg en vissen.


Op de hoek Veerhaven – Westerkade staat wederom een voormalig kantoor maar nu van de Steenkolen Handelsvereniging (SHV) van het handelsimperium van de families Van Beuningen en Fentener van Vlissingen. v Uden veerhaven-3 Ook dit gebouw is, evenals het voormalig kantoor van Van Uden in de overgangsstijl gebouwd. De gevel is opgetrokken uit  vulkaansteen. Het balkon op de 1e verdieping is versierd met de vier “Atlanten”, één met een schop, één met een grondboor en twee kolensjouwers welke verwijzen naar de activiteiten van de SHV. In 1984 beëindigde de SHV haar Rotterdamse havenactiviteiten.


We vervolgen onze wandeling. We gaan rechtsaf de Westerkade op en daarna  wederom rechtsaf de Zeemanstraat in. In de zeemanstraat lopend gaan we weer rechtsaf de Calandstraat in en meteen weer rechtsaf de Parkstraat in om even later linksaf de Parklaan op te gaan.Parklaan-2ParklaanParklaan-4Parklaan-5Parklaan-6Parklaan-7Parklaan-8Parklaan-9Parklaan-10Parklaan-11Parklaan-12Parklaan-13


Bovenstaande foto’s geven een een kleine impressie van de schitterende villa’s die aan de Parklaan staan. Als we de Parklaan zijn uitgelopen gaan we rechtsaf en vervolgens weer linksaf het Park in.Het parkHet park-2Het park-4Het park-5 Het Park heeft eigenlijk geen echte naam, misschien de toevoeging Het park bij de Euromast, maar wanneer je het in Rotterdam hebt over Het Park is dat meestal voldoende. Al sinds 1863 is Het Park publiekelijk terrein. Het dankt zijn huidige karakter aan de vele grote bomen, de vele gazons, de bruggetjes. Hier groeien wel 60 verschillende bomen. Een gedeelte van Het park mag gebruikt worden als terrein om te barbequen. Vele hardlopers maken gebruik van de glooiende wandelpaden die zich door Het Park slingeren. Gedurende de zomer is Het Park regelmatig het decor voor festivals. Als eerste zien we Villa Parkzicht  uit 1913. Parkzicht Parkzicht-2Parkzicht-3 In deze villa bevond zich vroeger discotheek Parkzicht.  Tegenwoordig is de Harbour Club hier gevestigd. Villa Parkzicht zoals het er nu uitziet ontstond na een verbouwing door gemeentearchitect Voskuyl in 1946. We vervolgen onze weg in Het park, lopen Parkzicht voorbij en zorgen dat we het aan de rechterhand houden, steken de brug over en gaan rechtsaf.Euromast-3  Als we na een aantal stappen rechtsom kijken zien we de Euromast. Euromast Euromast-2 De Euromast, ontworpen door de Rotterdamse architect H.A. Maaskant, werd gebouwd in 1960 ter gelegenheid van de Floriade. De Euromast was toen 100 meter hoog. In 1970 werd de toren uitgebreid met een Space Tower, tot een hoogte van maar liefst 185 meter. De Euromast is daarmee het hoogste gebouw van Rotterdam. Bezoekers aan de Euromast gaan met de lift in 30 seconden naar een hoogte van 100 meter, waar het uitkijkplatform en de brasserie zich bevinden. Vandaar heeft men een wijds uitzicht van 360° over Rotterdam en omstreken. Met de Euroscoop is het mogelijk om naar een hoogte van 185 meter te klimmen. Daarnaast is de Euromast de enige attractie in Europa waar je vanaf kunt abseilen, uiteraard onder begeleiding van een professional. We lopen verder. Aan onze linherhand zien we het labyrinth en het Heerenhuys,  wat ook wel buitenplaats “de Heuvel” wordt genoemd.Heerenhuys , labyrinthHeerenhuys , labyrinth-2 Heerenhuys , labyrinth-3 Het gebouw dateert uit 1870 en is een ontwerp van architect Metzelaar.  De buitenplaats werd in 1875 bij het Park gevoegd. Na wat in het park te hebben rondgelopen komen we aan de rand van het park aan de westzijdijk. EMC EMC-2 Aan de overkant hiervan zien we het Erasmus Medisch Centrum (voorheen Dijkzigt Ziekenhuis en de Medische Faculteit van de Erasmus Universiteit. Het werkterrein van het EMC is breed en strekt zich uit van ziekte tot gezondheid en van individuele tot maatschappelijke zorg. Het is voortgekomen uit een fusie van het Dijkzigtziekenhuis, Sophia kinderziekenhuis en de Daniel den Hoed Kliniek met de Faculteit der Geneeskunde Gezongheidswetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het oncologisch centrum Erasmus MC-Daniel Den Hoed staat in Rotterdam Zuid.


We gaan naar rechts de Westzeedijk op en steken bij de oversteekplaats met stoplichten over. Voor ons zien we het Natuurhistorisch Museum. Natuurhistorisch museum Rechts ervan staat de Kunsthal, naar een ontwerp van Rem Koolhaas.Kunsthal-4 Kunsthal-3KunsthalKunsthal-2 De Kunsthal is een ontwerp van Rem Koolhaas uit 1992 en beschikt over 3300 m² tentoonstellingsruimte in een opvallend modern gebouw. Het lijkt op een grote, platte, vierkante doos, met een smalle hoge toren als verticaal accent. Alle gevels zijn verschillend, kostbare klassieke bouwmaterialen als marmer en parket zijn gecombineerd met goedkope materialen als golfplaat, kaal beton, stalen roosters en ruwe boomstammen. Aan de voorzijde van het gebouw staat het zwart-witte logo van de Kunsthal, dat is gebaseerd op het stempel dat bij transportkisten de bovenkant aangeeft. We lopen de voetgangershelling naar beneden en komen zo in het Museumspark.

museumparkmuseumpark-2Museumpark-3Museumpark-4Museumpark-5

Het Museumpark is een ontwerp van de Franse landschapsarchitect Yves Brunier in samenwerking met bureau OMA van Rem Koolhaas.  Het paviljoen wordt gefinancierd door het Erasmus MC en de gemeente Rotterdam. Verschillende instellingen in Hoboken, waaronder het Erasmus MC, de Hogeschool Rotterdam, de Kunsthal, Het Natuurhistorisch Museum Boijmans van Beuningen, Het Nieuwe Instituut (het voormalige NAi) en het Chabot Museum zijn gevestigd in of aan het museumpark.

Al eerder ter sprake gekomen is het museum Boymans van Beuningen dat zich aan de rand van het museumpark bevindt.

Boymans_-2

Boymans_

Het Museum Boijmans Van Beuningen is een van de oudste musea van Nederland. In 1849 liet de jurist Boijmans zijn kunstverzameling na aan de stad Rotterdam. Met de verwerving van de collectie Van Beuningen in 1958 werd de naam van het museum uitgebreid. In 1935 is het huidige museumgebouw geopend, een monumentaal pand dat speciaal rondom de collectie werd gebouwd door stadsarchitect Van der Steur. De statige verschijning van rode baksteen omvat intieme kabinetjes en ruime salons waar kunst bij daglicht te bekijken is.


In de richting van het museum Boymans van Beuningen lopend is ons het NAI (Nederlands Architectuur Instituut) of zoals het tegenwwordig heet “Het Nieuwe Instituut” al opgevallen.

NAI

NAI-3NAI-2

Het Nieuwe Instituut is niet zonder slag of stoten tot stand gekomen. Halverwege de jaren tachtig ontstond een hevige discussie over de vraag waar het nieuwe museum gevestigd zou moeten worden: Amsterdam of Rotterdam. Nadat de geschikte locatie was gevonden in het Museumpark, een gebied dat zich zou ontwikkelen tot het culturele hart van Rotterdam, rees direct een nieuw dillema: wie ging dit prestigieuze bouwwerk ontwerpen? Om tot een keuze van een architect te komen, werd een meervoudige opdracht uitgeschreven. In januari 1988 maakte de stuurgroep bekend welke architecten ze had uitgenodigd voor de meervoudige opdracht: Jo Coenen, Rem Koolhaas, Wim Quist, JanBenthem, Mels Crouwel, Luigi Snozzi en Hubert Jan Henket. Alhoewel  het ontwerp van Rem Koolhaas bij vele favoriet was, maakte het NAi desondanks een andere keuze en verleende Jo Coenen de ontwerpopdracht. De bruikbaarheid, expressie en de verwijzingen naar de geschiedenis van de architectuur gaven volgens de stuurgroep de doorslag  boven de conceptuele kracht van het ontwerp van Rem Koolhaas.

In de vijver staat een kunstwerk van Auke de Vries.


Het museumpark is het park, echter aan de rand van het park zelf loopt ook een weg die museumpark heet.. Wanneer we langs het museum van Boymans van Beunigen rechts af slaan komen we op de weg “museumpark”en zien we aan onze linkerhand een aantal witte villa’s. Wanneer we een stukje doorlopen richting museumpark/hoek Jongkindstraat zien we een van de villa’s naar een ontwerp van G.W. Baas en Stokla (1938). De vrije compositie werd mogelijk door de toepassing van een – in die tijd niet al te gebruikelijk – betonskelet. In de villa is sinds  1993 het Chabot Museum, gewijd aan de expressionistische schilder, gevestigd.

Chabot-3

Chabot-2Chabot

Het Chabot Museum beheert één van de belangrijkste collecties van schilder en beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949), een Nederlandse expressionist. Als schilder van boeren en tuinders, van het Hollandse landschap en in de oorlogsjaren van vluchtelingen en onderduikers, heeft Chabot een eigen plaats binnen de Nederlandse moderne kunst.

Als we de Jongkindstraat een stukje inlopen zien we op nummer 12 zien we Villa Sonneveld, tevens een ontwerp van Brinkman en Van der Vlugt.  villa sonneveld-2villa sonneveldSonneveld was een van de direkteuren van de Van Nelle fabriek.


We vervolgen onze wandeling door Rotterdam en gaan rechtsaf de Rochussenstraat op naar het Eendrachtsplein.  Bij het Eendrachtsplein gaan we linksaf. We lopen over het Eendrachtsplein en slaan vervolgens linksaf de Nieuwe Binnenweg op.

Nieuwe binnenweg

Hier staande op de binnenweg ben ik aan het eindpunt van deze fototoer door Rotterdam.

De originele wandeling is te vinden op http://www.couvreur.home.xs4all.nl/ned/rdam/wand6a.htm.

Alle foto’s zijn gemaakt door Michel Jansen in opdracht van micheljansen©fotografie.

6 Comments

  1. In deel 1 en 2 laat je hele fraaie foto’s van voor mij veel herkenbare plekjes zien Michel.”Rotjeknor” heeft veel fotogenieke plekken hoor. De foto’s van deel 3 kan ik helaas niet vinden, maar misschien doe ik iets niet goed.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s