Rotterdam te voet; deel 1


“Rotterdam te voet” is een serie foto’s van Rotterdam, gemaakt door Michel Jansen, en als wandelroute gebaseerd op de stadswandeling door Rotterdam geschreven door Eddy Le Couvreur.

In deze serie is verschenen “Rotterdam te voet, deel 1, 2, 3”.

Met deze foto serie wil ik graag wat meer laten zien van mijn stad Rotterdam. Het aantal foto’s per gebouw heb ik beperkt, daar anders het aantal foto’s in deze serie tot een te groot aantal zou leiden. Uitgebreide fotoshoots van een in de wandeling opgenomen gebouw staan of op mijn blog (www.micheljansenfotografie.wordpress.com) of staan nog op de planning.

De tekst slingert zich als een wandelroute door de foto’s.

“Rotterdam te voet” begint bij het Centraal Station in het centrum van Rotterdam.

Centraal station-2

Centraal stationHet oude station Rotterdam Centraal werd in 1957 in gebruik genomen. De start van de bouw van het nieuwe Centraal Station Rotterdam is begonnen in 2005. De uiteindelijke officiele sluiting van het oude Centraal Station vond plaats op twee september 2007. Het nieuwe  Rotterdam Centraal Station werd geopend op 13 maart 2014. Op verzoek van veel Rotterdammers werden de letters van het oude station weer teruggeplaatst op het nieuwe Rotterdam Centraal Station.


Wanneer we het Centraal Station uitlopen zien we rechts het Groothandelsgebouw.

GroothandelsgebouwGroothandelsgebouw-3 Groothandelsgebouw-2

Het Groothandelsgebouw aan het stationsplein is een verzamelgebouw met bedrijfsruimte voor groothandelsbedrijven. Door het bombardement van 1940 was er een tekort aan bedrijfsruimten ontstaan  en was het Groothandelsgebouw hét symbool van de wederopbouw van Rotterdam. Het groothandelsgebouw is imposant van buiten door zijn krachtige architectuur en ontworpen door Huig Maaskant.


Tegenover het groothandelsgebouw, aan de linkerzijde van het Centraal station, staat de Delftse Poort/Nationale Nederlanden aan het Weena.

Delftse Poort

Delftse Poort-2Delftse Poort-3Delftse Poort-4

Het gebouw is ontworpen door architect Abe Bonnema.  De naam De Delftse Poort is afgeleid van de Delfste Poort die in 1772 is gebouwd en om verkeers-technische redenen in 1939 is afgebroken. Een stalen replica staat nu bij het Hofplein vlak bij de oorspronkelijke lokatie (waarover later meer). Het gebouw is tegenwoordig nog slechts voor een deel onderkomen van verzekeraar Nationale Nederlanden.


Staan we met de rug naar het Centraal Station dan zien we aan de overkant aan het Weena de Milleniumtoren.

Millenium Toren

Delftse Poort-2Delftse Poort

De Milleniumtoren is een ontwerp  van het Canadese architectenbureau WZMH (Webb Zerafa Menkes Housden). De benaming Millenium Toren kreeg het gebouw omdat de oplevering in 2000 stond gepland. Doordat er nauwelijks ruimte voor een bouwplaats was is het gerealiseerd met behulp van een zelfklimmende bekisting; de betonnen kern is met een tempo van vier verdiepingen per dag omhoog geschoten, ofwel 7 centimeter per minuut! Het voordeel van deze bouwmethode is dat er geen bouwkraan nodig is.

Voor de Millenium Toren staand, gaan we linksaf het Weena op en vervolgen onze weg over het Weena voorbij de oversteekplaats met voetgangerslichten. Het Weena was lange tijd na de oorlog een kale vlakte doordat aan de ene kant het stadsbestuur niet goed wist hoe dit deel van de stad moest worden ingevuld en aan de andere kant in de zeventiger jaren bij het college van B&W een grote afkeer tegen hoogbouw bestond. Eind jaren tachtig werd er een definitief plan goedgekeurd waarbij binnen vijf jaar het Weena was volgebouwd met hoogbouw.

Aan onze linkerhand staat aan het Weena het hoofdkantoor van Unilever. 

Unilever HQ-2

Unilever HQ-4Unilever HQ-3Unilever HQ

Unilever HQ is een ontwerp van Jan Hoogstad. Het gebouw is ontworpen  in een kubusvorm waarbij de plattegrond van het gebouw bestaat uit een kruisvorm in een vierkant. Op de begane grond en bij de bovenste laag is vrijwel het gehele oppervlak bebouwd. Oorspronkelijk zou de kubusvorm verder worden opgevuld met glas, zodat Hoogstads geliefde atria zouden ontstaan. Deze worden echter alleen gesuggereerd met behulp van zwart graniet op de kopse kanten van de kruisvorm en slanke stalen kolommen.


De woontoren het Weena Center werd in de tweede lijn (wat verder van de straatkant verwijderd) van het Weena gebouwd, schuin achter het Unilever hoofdkantoor.

Weenacenter-3

Weenacenter-2Weenacenter

Ook deze woontoren werd evenals het Unilever gebouw ontworpen door Jan Hoogstad.  Alle woningen  moesten op het zuiden kunnen uitkijken. Het is een ranke toren doordat er gebruik is gemaakt van drie verticale schijven waarvan de middelste (waarin de liften zijn gesitueerd) ver boven de woningen uitkomt.


Tegenover het Unilever hoofdkantoor, evenwijdig aan het Weena, staat de Weena Toren.

Weena Toren-3

Weena Toren

Weena Toren-2

Aan de voorzijde (Weena zijde) heeft de Weenatoren een cilindervorm, en is uitgevoerd in zilver grijs. De rechthoekige achterkant is bekleed met witte betonnen elementen. Een tijdlang was de bijnaam van de toren (zoals vele gebouwen en bruggen in Rotterdam hebben) de bijnaam “de peperbus”, deels door zijn vorm, deels doordat de toenmalige burgemeester van Rotterdam, Bram Peper, hier een flatwoning huurde. De Weena toren is een ontwerp van Henk Klunder.


Voor het vervolg van deze foto serie in het centrum van Rotterdam steken we ter plaatse van de Weena toren bij het voetgangerslicht het Weena over. Zo staan we voor het Weena gebouw.

Weena gebouw

Weena gebouw-2Weena gebouw-3

Het Weena gebouw bestaat aan de zuidzijde uit drie halfronde glazen volumes van vijftien lagen, maar heeft aan het Weena een vlakke natuurstenen wand van elf lagen. Deze schijf loopt door in een luchtbrug, geconstrueerd als een stalen raamwerkligger. Deze luchtbrug is aan de oostzijde doorgetrokken, waardoor deze vlak voor de entree van de Lijnbaan een hoge, ijle poort vormt. Het Gebouw heeft twee gezichten. Aan het Weena is de 11 lagen hoge gevel recht met natuursteen bekleed en heeft het ondanks de opening in de gevel de indruk van een gesloten straatwand. De achterzijde van het gebouw telt 15 lagen en bestaat uit drie zilverkleurige halfronde torens.


Na de voetgangers oversteekplaats vervolgen we onze weg rechtdoor waarbij we het Weena gebouw rechts  passeren. Zo komen we op de Lijnbaan.

Lijnbaan

Het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema krijgt in 1948 de opdracht in een verwoeste binnenstad tot het ontwerpen en verwezenlijken van een verkeersvrije winkelstraat. De moderne winkelstraat krijgt grote nationale maar ook internationale bekendheid. De speciale voetgangerszone aan beide zijden door winkels omgeven was een noviteit en trok veel internationale aandacht bij de opening in oktober 1953. De Lijnbaan was de eerste winkelpromenade in Nederland, en de eerste autovrije winkelpromenade van de wereld. De Lijnbaan bestaat uit een lange en korte winkelstraat die haaks op elkaar staan.


We zetten onze wandeling voort over de Lijnbaan, steken de Kruiskade over, en lopen door totdat we op de haaks lopende Korte Lijnbaan komen. Hier gaan we rechtsaf. En zo komen we uit op het Schouwburgplein.

Aan de rechterzijde van het schouwburgplein zien we Concertgebouw De Doelen.

De Doelen-2

De Doelen

De Doelen, welke de thuisbasis vormen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, oogt als een echte muziektempel, het ontwerp is voornamelijk op technische en functionele uitgangspunten gebaseerd. Die statigheid komt voornamelijk door de monumentale natuurstenen gevels en de symmetrie qua opzet. Het geheel is ontworpen door de architecten     Reinder Hermanus Fledderus, Jan Hoogstad en E.H.A. & H.M.J.H. Kraaijvanger.

Links op het Schouwburgplein staat de Rotterdamse Schouwburg.

Rotterdamse Schouwburg

Vijfentwintig jaar geleden opende de Rotterdamse Schouwburg aan het Schouwburgplein zijn deuren. In oktober 2010 begon het gebouw van architect Wim Quist, na een verbouwing, aan een nieuwe fase in zijn bestaan.


We lopen voor de De Doelen langs rechtdoor het Schouwburgplein over en zien voor ons het Pathe Theater.

Pathe Theater

Pathe Theater-2

Het bioscoopzalencomplex Pathe met zeven zalen is een ontwerp van Koen van Velsen en is gebouwd op de bestaande parkeergarage, waardoor het gebouw ultralicht moest worden geconstrueerd. De draagconstructie is van staal en afgezien van de staalplaat-betonvloeren zijn verder lichte materialen als gips- en golfplaat toegepast.


Wanneer we onze wandeling vervolgen tussen het Pathe Theater en De Doelen richting Kruisplein zien we naast De Doelen een in gele bakstenen uitgevoerd gebouw, de Codarts.

Codarts-4

CodartsCodarts-2Codarts-3

Codarts Rotterdam is een internationale kunstvakhogeschool waarin ondergebracht zijn het rotterdams conservatorium (afdeling muziek), Rotterdamse dansacademie (afdeling dans), HBO of bachelor-opleiding voor circusartiest (afdeling circus) en een aantal vooropleidingen op Havo-VWO-voor muziek en dans van Codarts Rotterdam.


Als we het Kruisplein verder over lopen komen we aan het einde aan de Westersingel.

Westersingel-3

westersingel-2Calypso-4

De Westersingel werd gegraven als onderdeel van het waterproject van W.N. Rose. Tussen 1870 en 1900 werden er vele herenhuizen langs de westersingel gebouwd. De Westersingel werd niet door het bombardement in de tweede wereldoorlog getroffen.


We lopen de Westersingel verder op en zien aan de overkant parallel lopend aan de Westersingel op de Mauritsweg het opvallende bouwproject  De Calypso.

Calypso-3

Calypso-2

Calypso-4

De bouwkundige en architectonische uitwerking van het project “Calypso” werd uitgevoerd door Van der Laan Bouma Architecten. Het project, werd ontworpen door de Londense architect William Alsop


Lopen we een stukje verder over de Westersingel dan zien we eveneens aan de overkant, op nr. 34, de replica uit 1985 van het vooroorlogse caféDe Unie, van origine een ontwerp van J.J.P. Oud uit 1924.

De Unie

De Unie-2

In 1986 werd op de mauritsweg 34 een nieuw Café De Unie gebouwd. Dit gebouw is ontworpen door architect Carel Weeber met een replica van de gevel uit 1925 en is tegenwoordig als Zaal De Unie in gebruik als debatpodium door de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Het gebruik van de primaire kleuren en de vlakverdeling maken de Unie tot een uitgesproken De Stijl-compositie. Oud behoorde met andere kunstenaars als de schilder Mondriaan, de meubelmaker en architect Rietveld en anderen tot de kunstgroep rond het tijdschrift De Stijl. Abstracte vormen en primair kleurgebruik waren verplicht. 


We lopen verder en gaan op een gegeven moment linksaf de Van Oldenbarneveldstraat in, en kruisen dan de Karel Doormanstraat. Rechtdoor is de route om even verder wederom de lijnbaan voor een tweede keer te kruisen. We lopen iets verder door. Aan de linkerzijde zien we de B’Tower en warenhuis De Bijenkorf.

B'Tower

B'Tower-3B'Tower-4B'Tower-2

The B-Tower, naar een ontwerp van Wiel Arets,  staat direct naast de Bijenkorf, vlakbij de Beurstraverse, de Coolsingel en de Lijnbaan.  De gevels bestaan uit verdiepinghoge glazen gevelelementen en zijn in delen van 1.800 – 2.400 mm in zijn geheel op haar plaats gehesen. Zelfs de balkons zijn in één geheel aangevoerd en op hun plaats gehesen. De bouw op deze zeer kleine bouwlocatie is gestart in augustus 2009 en de oplevering heeft plaatsgevonden op 13 september 2012.

Bijenkorf-2

Koopgoot-2

De voormalige Bijenkorf uit 1930 is ontworpen door de Nederlandse architect Willem Dudok. Het was het eerste gebouw voor de oorlog dat de beschikking had over roltrappen. Tijdens het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 werd het gebouw grotendeels verwoest. Het deel dat behouden was gebleven (ongeveer een derde) deed tot de opening van het nieuwe gebouw in 1956 nog dienst als warenhuis, hierna nog drie jaar als opslagruimte.

De Bijenkorf zoals we deze tegenwoordig kennen werd ontworpen door de internationaal vermaarde Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer.


Aan de rechterzijde loopt de Beurstraverse (de Rotterdamse bijnaam is “Koopgoot“), het nieuwe winkelhart van Rotterdam.

KoopgootKoopgoot-3

Bijenkorf-3De Beurstraverse is nu een onderdeel van het Beursplein Rotterdam,  het winkelhart van het centrum van Rotterdamen is ontworpen door de Nederlandse architect Pi de Bruijn. De meeste winkels gelegen in de Beurstraverse bevinden zich uitsluitend op dit lagere niveau, maar de grote warenhuizen zoals C&A en deBijenkorf hebben hier ook een ingang waardoor men naar het hogere niveau kan komen.


Bekomen van alle aanbiedingen steken we de Coolsingel over. Op de hoek Beursplein – Coolsingel staat het door  architect J.F. Staal ontworpen Beursgebouw en World Trade Center.

Bijenkorf

WTC-4WTC-3WTC-2WTC-5

Het huidige Beursgebouw werd gerealiseerd tussen 1936 en 1940. Bij het bombardement op Rotterdam van                 14 mei kreeg het Beursgebouw een aantal treffers, maar deze schade kon vrij snel worden hersteld.  In 1984 werd gestart met de bouw van de groene ellipsvormige kantoortoren, naar een ontwerp van de architecten Rob van Erk en Ab Veerbeek, en was in 1987 gereed. H.M. de Koningin gaf op dat moment de naam Beurs-World Trade Center aan het totale pand.


We vervolgen onze weg over de Coolsingel tot op de hoek met de Blaak. Hiet zien de de door Wim Quist ontworpen kantoortoren van de Robecogroep.

Robeco-2

Robeco-4Robeco-3

Het 95 meter hoge Robeco gebouw heeft een onopvallende sobere gevel bekleed met zwart groen graniet waardoor zij een statige uitstraling krijgt. De uitbouw is van spiegelend glas.


Aan de overkant van de Blaak staat het Maritiem Museum Rotterdam, tevens een ontwerp van Wim Quist.

Maritiem museum

Maritiem museum-2Maritiem museum-3Maritiem museum-4

Het Maritiem Museum Rotterdam is een scheepvaart- en havenmuseum in het centrum van Rotterdam. Het museum heeft de vorm van een diagonaal gehalveerde kubus. De schuine zijde is gericht op de Leuvehaven, waar het buitenmuseum is.


We gaan linksaf de Blaak op en direkt weer linksaf de Korte Hoogstraat in.  Rechts zien we de Blaak Office Toren.

Blaak Office Toren

Blaak Office Toren-2

Blaak Office Tower is de naam van het 107 meter hoge kantoorgebouw aan Blaak 555 in Rotterdam. Het ontwerp is van de Duits-Amerikaanse architect en hoogbouw specialist Helmut Jahn. Het is een typisch Amerikaanse hoogbouw toren door zijn asymmetrische opzet, wisselende gevels en typische bekroning waardoor deze wolkenkrabber vanuit elk standpunt een wisselend beeld geeft.


Tegenover de Blaak Office Toren staat het Schielandhuis.

Schielandhuis-2

Schielandhuis-3Schielandhuis-4

Het gebouw is een ontwerp van de Rotterdamse lakenkoopman en historicus Jacob Lois, die nauw samenwerkte met beeldhouwer Pieter Rijckx. Het belangrijkste architectonische element van het gebouw is de voorgevel van Bentheimer zandsteen. De andere gevels zijn van baksteen. De voorgevel is strikt symmetrisch en door het onderliggende patroon van cirkels, vierkanten en driehoeken uiterst harmonisch. De voorgevel wordt gedomineerd door een naar voren springend bouwdeel, bekroond door een timpaan met beeldhouwwerk van Rijckx en Heynrick Jansz. In de negentiende eeuw is hierin het wapen van Rotterdam aangebracht. Het naar voren springende portaal voor de hoofdentree is bekroond met het gebeeldhouwde wapen van Schieland. De begane grond is voorzien van pilasters met Ionische kapitelen, de verdieping met Corinthische. In de middenpartij zijn de pilasters verdubbeld. Boven de ramen op de eerste verdieping zijn gebeeldhouwde versieringen aangebracht, zgn. festoenen. Boven de voordeur is een smeedijzeren hekwerk van Jacob Toorn met plantaardige motieven en twee engeltjes aangebracht.


We wandelen de Korte Hoogstraat verder uit, en steken het Beursplein over. Aan de rechterzijde passeren we het warenhuis Vroom&Dreesmann en lopen vervolgens het Rode Zand in.

V&D

De eerste straat links, de Meent, slaan we in. Aan de rechterzijde voor ons staat het voormalig postkantoor van Rotterdam.

Postkantoor

Postkantoor-2

Het postkantoor dateert uit 1923 en is een ontwerp van rijksbouwmeester Bremer. Van buiten is het een nogal statig neo-classistisch gebouw (met afstekend rood pannendak). Om het stadhuis een meer prominente positie aan de Coolsingel te geven is het postkantoor een enkele tientallen meters naar achteren gebouwd. Hiermee werd het tegenovergestelde bereikt. Het postkantoor kreeg hierdoor een voorplein, terwijl het stadhuis te dicht op de Coolsingel staat om een monumentaal effect te bereiken. Vijf reliëfs in de gevel stellen de vijf werelddelen voor, die het wereldomvattende werkgebied van de posterijen moeten verbeelden. Europa wordt boven de hoofdingang voorgesteld door een jong gezin.


Even verderop staat het al reeds besproken Stadhuis van Rotterdam.

Stadhuis

Stadhuis-2

In 1910 kreeg Henri Evers, docent aan de Academie voor Bouwkunst in Rotterdam en de TH in Delft de opdracht voor een  voorstudie voor een nieuw stadhuis. In 1914 werd begonnen met de bouw van het stadhuis, dat in 1920 werd voltooid. Het ontwerp van Evers oogt aan de buitenkant sterk renaissancistisch, maar laat binnen daarentegen ook elementen uit byzantijnse en romaanse architectuur zien. Het symmetrische gebouw bestaat uit vier vleugels van vier lagen rond een openbare binnentuin. De  toren wordt bekroond met een vredesengel van beeldhouwer Keller. Het carillon – geschenk van rederij Van Ommeren – is in de oorlog door de Duitse bezetters weggevoerd en in 1948 vervangen.


We lopen voorbij het Stadhuis en slaan rechtsaf het Doelwater in. We zien het hoofdbureau van Politie.

Politie

Het gebouw aan het Doelwater voorzien van een V-vormig bouwdeel, en de entree van het complex is gesitueerd in de punt van de V. De gevels van het hoofdbureau van Politie bestaan uit betonelementen met groene tegeltjes. Hieraan dankt het gebouw zijn rotterdamse bijnaam het zwembad.


We maken even een uitstapje buiten de officiële wandeling om. De Delftse Poort maar ook de Delftse Stadspoort waar het kantoor van de Nationale Nederlanden zijn naam aan dankt.

Nieuwe Delftse Poort

Nieuwe Delftse Poort-3Nieuwe Delftse Poort-2Op 18 mei 1995 werd de Nieuwe Delftse Poort officieel geopend door minister-president Wim Kok. Deze datum was niet toevallig, want die dag werd 50 jaar Wederopbouw van Rotterdam gevierd.

Het kunstwerk van Rotterdammer Cor Kraat is een stalen replica van de Delftse Poort. Bij de poort is net als bij de wederopbouw van Rotterdam niet gekozen voor reconstructie, maar voor vernieuwing. De Nieuwe Delftse Poort is dan ook een waardig monument voor de Wederopbouw.

De oorspronkelijke Delftse Poort, tussen 1768 en 1772 naar ontwerp van Pieter de Zwart gebouwd, was een van de bekendste bouwwerken van Rotterdam. Het neoclassicistische bouwwerk was de derde poort op deze plek. Ooit had Rotterdam tien stadspoorten, maar sinds 1856 was de Delftse Poort de enige overgeblevene.


We gaan weer terug naar onze oorspronkelijke route van de wandeling en lopen via het Doelwater rechtsaf het Raam in, om vervolgens linksaf de Zandstraat in te lopen en direkt rechtsaf het Haagse Veer op.  We lopen over het Haagse Veer over de brug en slaan de 3e straat na de brug de Binnenrotte op.  Aan de overzijde van de straat (of plein) staat het appartementen complex City Building van architect John Bosch uit 2003.

City Building

City Building-2Het gebouw heeft een vrijwel geheel glazen gevel. Hierdoor is het niet direct duidelijk dat het hier om een woongebouw gaat. Aan de bovenkant van de gevel is een gevouwen aluminium plaat als dakrand aangebracht. Het dak bestaat uit gasbetonplaten op een staalconstructie, afgewerkt met rvs-folie. Hierdoor heeft het schuine dak een glanzend en glimmend oppervlak, dat aansluit op de glasgevels


We lopen de Binnenrotte verder over en passeren de kruising met de Hoogstraat. Aan de linkerkant van de Binnenrotte op de hoek met de Hoogstraat zien we de Centrale Bibliotheek.

Centrale Bibliotheek

Centrale Bibliotheek-2Centrale Bibliotheek-3Centrale Bibliotheek-4

De Centrale Bibliotheek Rotterdam  is ontworpen door architectenbureau Van den Broek en Bakema. Het is een opvallend gebouw met stalen buizen die vanaf het dak langs de glazen gevel naar beneden lopen.

Tegenover de Centrale Bibliotheek bevindt zich sinds 1 oktober 2014 de Markthal.

markthal-3

Markthal-2markthal-4markthal-5markthal-7markthal-6

De Markthal is een ontwerp van architectenbureau Maas, van Rijs, de Vries.  Het natuurstenen gebouw heft de vorm van een hoefijzer en heeft aan beide kopse kanten een glazen gevel. Wie de markthal binnenloopt ziet dat het volledige plafond is bekleed met een supergroot kunstwerk van Arno Coenen getiteld:  Hoorn des Overvloeds of Cornucopia. Tijdens de bouw van de Markthal zijn bij graafwerkzaamheden een boerderij uit de 10e eeuw opgegraven, welke behoorde bij een nederzetting die aan de stad Rotterdam voorafging (Rotta). De bewoners van Rotta waren boeren, ambachtslieden en handelaren. In veel grote buitenlandse steden zoals Londen,  Parijs, Barcelona en Philladelphia zijn markthallen een gemeengoed. Maar een combinatie met woningen in de overkapping is uniek in de wereld.


Als we voorbij de Bibliotheek lopen zien we hiernaast een ronde woontoren staan. Architect Piet Blom noemde het in 1984 de  Schreierstoren,  de Rotterdammers noemen het “het Potlood”. Deze woontoren vormt een geheel met Piet Blom’s beroemde kubuswoningen.

kubuswoning-3

markthal-8kubuswoning-2Alles begint in 1977 als Piet Blom een studie opdracht krijgt voor het gebied rond de Oude Haven, een gebied dat al sinds de tweede wereldoorlog braak lag. Echter drie dagen voordat de eerste paal wordt geslagen trekt de opdrachtgeven zich terug. Het oorspronkelijke plan van 55 kubuswoningen wordt teruggebracht naar 38 stuks. Ter compensatie wordt de Schreierstoren (Het Potlood) gebouwd.

kubuswoning-10

kubuswoning-6kubuswoning-5

De kubuswoning bestaat uit een gekantelde houten kubus, die met één punt op een betonnen zeshoekige stam staat. Deze stam is de entree naar de woning via het trappenhuis.

kubuswoning-8

kubuswoning-7kubuswoning-9

De kubus zelf bestaat uit drie etages: het straathuis bestaande uit de keuken en woonkamer; het hemelhuis met de slaapkamers; en het loofhutje. Alleen in de kern van de gekantelde kubus bevinden zich de enige verticale wanden, de overige wanden lopen allemaal schuin.

De kubuswoning vraagt veel aanpassingsvermogen van de bewoner. De ramen zijn zo geplaatst dat je of alleen naar de grond of alleen naar de lucht kunt kijken; de horizon is niet te zien. De bewoners worden bijna gedwongen tot creativiteit bij de inrichting.

Hier stopt deel 1 van mijn fotografische wandeling “Rotterdam te voet” gebaseerd van de wandelingndoor Rotterdam geschreven door van Centraal Station tot en met de Kubuswoningen.

Tot zover deel 1 van mijn fotografische wandeling “Rotterdam te voet” gebaseerd op de wandeling  geschreven door Eddy Le Couvreur.

Deze wandeling te voet wordt voortgezet in

Rotterdam te voet; deel 2

Rotterdam te voet; deel 3


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s