De zin en onzin van het UV filter


Waarom dit artikel.                                                                                                                                              Wel het UV filter intrigeert mij, het irriteert mij, en bovenal vraag ik mij af: “heeft het UV filter nog wel een functie in de fotografie?”

Het wezenlijke doel van het UV filter is, zoals de naam al zegt, het filteren van het onzichtbare UV licht. Maar heeft het aanwezige UV licht (uitgezonderd in het hooggebergte en sneeuwlandschap) nog invloed op de kleur van de foto na het passeren van de vele lenzen waaruit een objectief heden ten dage is samengesteld. Het doel van het UV filter is naar mijn idee een beetje achterhaald. Waarom het filter dan nog op je objectief laten zitten of ernstiger nog, waarom nog een UV filter aanschaffen?

UV filters zijn te koop vanaf €10,00 tot ruim €250,00!! Wanneer ik de informatie of specificaties van het product omtrent het doel en gebruik van het UV filter lees,  stuit ik iedere keer op een terugkerend zinnetje: “Het UV filter biedt een goede bescherming van de frontlens tegen krasjes van uw dure objectief”.

Onlangs heb ik een nieuw objectief gekocht voor mijn Nikon spiegelreflex camera.  Het objectief wordt geleverd in een stevige lenstas en zowel aan de voorzijde- als achterzijde van het objectief voorzien van een lensdop. De voorste lensdop zit middels een klemsysteem op het objectief, de achterste lensdop is voorzien van een schroefdraad. Het doel van deze lensdoppen is niet alleen bescherming te geven tegen transportschade, maar deze lensdoppen bieden bescherming van zowel de voorzijde van het objectief als de achterzijde tijdens de gehele levensduur van de lens. Kortom de gratis meegeleverde lensdoppen beschermen zowel de voor-als achterzijde van de lens. Ze dienen ter bescherming!!

Het bovenstaande te hebben gelezen, te overdenken, te evolueren, vraag ik mij het volgende af. Hoe fotografeer je, wat fotografeer je, hoe ga je met je lens om wat er voor zorgt dat tijdens het maken van een foto de kans aanwezig is dat de frontlens van je objectief beschadigd raakt? Ik maak al ruim 35 jaar foto’s, maar nog nooit en te nimmer is mijn frontlens van mijn objectief beschadigd tijdens het maken van een foto. Klaar met fotograferen, voorste lensdop op het objectief, lens van de camera draaien, cameradop op de camera zelf,  achterste lensdop op het objectief en opbergen. Wat kan er misgaan?

Waarom heb je dan een UV filter op je camera ter bescherming van je frontlens? Want naast dit “schijnbare voordeel” of erger nog “schijnbare bescherming” welke het UV filter zou bieden, heeft het UV filter ook serieuze nadelen. Zodanige nadelen, waarbij ik mij afvraag: waarom koop ik een objectief van €400 – €500 en draai hier een UV filter voor. Waarom koop ik geen objectief van €100 – €150. Waarschijnlijk is het antwoord dat het eerste objectief beter van kwaliteit is! Maar waarom verlaag ik deze kwaliteit dan met het voordraaien van een UV filter van €25,00. Wellicht iets om over na te denken. Hierover meer in mijn volgende artikel.

Michel Jansen –  micheljansenfotografie

 

 

1 Comment

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s